dijous, 8 de gener del 2009

Tartaletes de brandada de bacallà amb melmelada de tomàquet i olivada



L'especial de cuina de Nadal de la revista Lecturas estava ple de bones idees per aquestes festes. M'hagués agradat fer-ne alguna més, com el parmentier de confit d'ànec, però al ser un sopar tipus pica-pica, em vaig decantar per aquestes senzilles tartaletes, que fan una bona combinació de sabors i colors. D'aquí va sortir la idea, però la vaig fer al meu aire, utilitzant la recepta de brandada de la Carme Ruscalleda, que ja havia fet en una altra ocasió.

Ingredients per a 4 persones:

- melmelada de tomàquet
- olivada
- 1 massa de pasta brisa
per la brandada de bacallà
- 500 gr de bacallà remullat
- 8 grans d'all
- 200 ml d'oli d'oliva extra
- 30 ml de crema de llet

Preparació:

Comencem a preparar les tartaletes tallant la pasta brisa a la mida dels motlles, que en aquest cas eren individuals. Col·locar la pasta als motlles amb el paper sulfuritzat a la part de sota, punxar la pasta amb una forquilla i cobrir-los amb paper d'alumini. Coure'ls al forn a 180ºC durant 10 minuts. A continuació els treiem el paper d'alumini i els coem uns 15 minuts més, fins que estigui la massa feta (controlar que no es torri massa!).

Per fer la brandada primer treure la pell al bacallà i controlar que no hi hagi cap espina. Tallar-lo a daus regulars. Pelar els grans d'all i tallar-los a làmines fines. En un cassó petit, posar l'oli a mig foc, tirar-hi els alls i fer-los enrossir per aconseguir un oli perfumat. Retirar els alls rossos i mantenir l'oli calent.

Posar el bacallà en una cassoleta just cobert d'aigua i a foc lent, coure només fins al punt just d'arrencar el bull, escorre'l i abocar-lo en un bol (no de plàstic) i tirar-hi l'oli calent. Anar triturant el bacallà i l'oli amb el minipimer, per aconseguir una textura fina i untuosa. Quan ho tinguem al punt, tirar-hi el xic de crema de llet. Continuar triturant uns instants més i ja tenim la brandada llesta.

Cal tenir cura al moment d'escalfar-la. S'ha de fer amb molt de compte, ja que es tracta d'una emulsió i si hi fem un impacte sobtat d'escalfor fort, podem destrossar la finesa de la brandada.

Per muntar les tartaletes, simplement s'han d'omplir de brandada, afegir una cullerada de melmelada de tomàquet a sobre i finalment mitja culleradeta d'olivada...sempre al gust!

La brandada ofereix moltíssimes opcions: uns pebrots del piquillo farcits, unes torradetes untades com si fos un paté, etc... la part de brandada que va sobrar, la vaig congelar i la vaig utilitzar un altre dia precisament untada sobre unes torradetes.

2 comentaris:

Glòria ha dit...

He llegit la recepta de la brandada de la Carme Ruscalleda i estic contenta de veure que és com jo la faig, que bé!. Suposo que vosaltres la vareu menjar freda, en el sopar de pica-pica, oi?.

Anna ha dit...

Si, era tèbia tirant a freda...així amb la tartaleta va quedar ben bona!