dissabte, 25 d’abril del 2009

Fideuada



Quina fideuada! Per ser la primera vegada que la feia, penso que el resultat va ser prou bo, sinó fos perquè se me'n va anar la mà amb els fideus, cosa que va fer que la substància quedés més dissipada.

Ingredients per a 4 pesones:

(pel fumet)
- 1 kg de peix adequat (claus, rates, aranyes, crancs, cap i espina de rap, etc.)
- 1 porro
- 1 pastanaga
- 1 ceba
- 6 grans d'all
- 1 tomàquet
- un ramet de julivert
- una fulla de llorer
- Xerès sec
- oli i sal
(per la fideuada)
- 60 o 70 gr per persona de fideus tipus cabell d'àngel
- 1 ceba gran
- 1/2 kg de gambes
- 1 calamar
- 1 ou
- 1 all
- oli i sal

Preparació:

Per a preparar el fumet he utilitzat una recepta de la Carme Ruscalleda.

En una olla i amb un fil d'oli, sofregir lleugerament 3 minuts un porro, una pastanaga i una ceba picat a daus mitjans.

Afegir-hi un quilo de peix adequat i ben net, 6 grans d'all amb pell, un tomàquet a trossos i un ramet lligat de julivert i 1/4 de fulla de llorer, fer-ho sofregir lleugerament, 3 minuts, salar.

Tirar-hi una copeta de Xerès sec, deixar-ho reduir un minut.

Tirar-hi tres litres d'aigua bullent (sempre ens recomana utilitzar aigua mineral), escumar i deixar bullir a mig foc durant 20 minuts, afinar de sal, colar i reservar.

Per a fer la fideuada he seguit, més o menys, les indicacions de la Maria Rosa, que li queda sempre boníssima i amb els fideus de punta.

Netejar el calamar, tallar-lo a quadradets i fregir-lo a la paella amb un xic d'oli, Enretirar i reservar. Sofregir a la mateixa paella la ceba picada. Netejar les gambes i separar-ne les cues (reservar una gamba sencera per persona per decorar). Afegir els caps a la paella i anar aixafant amb una cullera de fusta per treure'n la substància. Salpebrar. Afegir un gotet de vi blanc i quan s'hagi evaporat l'alcohol, afegim un cullerot de fumet per deglassar el fons de la paella, i ho passem pel passa-purés.

Acabar la fideuada és cosa de 10 minuts. Escalfar el sofregit que hem preparat anteriorment i afegir-hi els fideus, que anirem remenant fins que agafin una mica de color (no s'han d'arribar a torrar). Aleshores, abocar el fumet a la paella de manera que cobreixi els fideus, afegir les cues de gamba, el calamar i les gambes senceres, i coure a foc mig durant 5 minuts. Mentrestant, haurem escalfat el forn a 200ºC i enfornarem la paella amb el gratinador durant 5 minuts, perquè els fideus es posin de punta i es torrin lleugerament.

Només faltarà fer l'all-i-oli, que farem fent una maionesa amb oli, un ou, sal, i un all (sense la cua).

Amb el fumet que no vaig utilitzar amb vaig fer una bona sopa de peix el dia següent.

5 comentaris:

Marta Padenous ha dit...

Ei...avuii penjaré la meva fideà....vaig estar entre dues receptes aquesta de la ruscalleda, o la de casa....al final he optat per la de casa...àquesta teva fa molt bona pinta!!
Ptnts

La Taula d'en Bernat ha dit...

Hola, Anna!

Feia uns quants dies que no passava per aquí i veig que hi un munt de coses noves molt apetitoses...

Et felicito per les pastes de full. Semblen delicioses i molt originals, sobretot la de salmó i emmental. Me l'apunto!!! Són d'aquelles receptes que et fan quedar bé en un sopar improvisat, igual que aquests bombons de ricotta i sèsam. Tenen una pinta...

M'anoto també aquesta recepta de fideuà. T'ha quedat estupenda!

Petonets!

Margarida ha dit...

Et devia quedar boníssima aquesta fideuà, amb la preparació tan bona que has fet. Jo no acostumo a posar el xerès, per això suposo que t'haurà quedat més perfumada que a mi.
Una abraçada

Irene ha dit...

Hola Anna!

Fa segles que no et deixo cap comentari, però que consti que passo per aquí molt sovint per veure com va la cosa per la teva cuina!
Per cert, tens alguna triathló preparada aquesta primavera/estiu?

Déu!

Irene

Cuinagenerosa ha dit...

anna, per ser la primera fideuada t'ha quedat amb una mica estupenda. i no et dic res de les boletes i les pastes de full, excel·lents.
per cert, què és això de les proves del menú de boda? ;))