dissabte, 5 d’abril del 2008

Pastís de xampinyons i carbassó



Aquest cap de setmana hem gaudit de la mítica calçotada mauriciana. Hi ha hagut de tot: calçots, carn a la brasa, truita de patates (amb i sense ceba;), quiche lorraine especial, super amanida de pasta (made in Mari) i nosaltres hem portat aquest pastís. Dels postres se n'ha encarregat la colla Seat, tot molt bo!! Cal fer una menció especial de la súper olla de salsa romesco que fa la mare del Maurici, ESPECTACULAR!

Aquest pastís de verdures és molt suau i es pot menjar, calent, tebi, o fred.

Ingredients:

Per a la beixamel:
- 1/2 litre de llet
- 50 gr de mantega
- 50 gr de farina
- pebre blanc

Per al pastís:
- 3 ous
- 1 carbassó gros
- 300 gr de xampinyons
- 1 nou de mantega i 1 cullerada de farina per preparar el motlle

Preparació:

Preparar la beixamel: escalfar la llet en un cassó. Fondre la mantega en un altre cassó a foc lent. Afegir-hi la farina i coure-ho tot junt, remenant-ho constantment, durant 1 minut. Apartar la barreja del foc i afegir-hi una mica de sal i pebre. Afegir la llet bullent a la barreja i tornar a posar al foc, que ha de ser suau. Remenar-ho tota l'estona amb unes varetes fins que torni a bullir, deixar-ho coure durant un minut més, sense parar de remenar, apagar el foc i reservar.

Escalfar el forn a 190ºC. Netejar bé el carbassó (no el pelis). Tallar-lo en 4 tires longitudinalment i fer-ne rodantxes de mig cm de gruix aprox. Saltar el carbassó amb un fil d'oli en una paella molt calenta i quan comenci a agafar color, posar-lo a punt de sal i pebre i reservar sobre paper absorbent.

Netejar bé els xampis i tallar-los a quarts (o comprar directament una safata amb els xampis tallats). Saltar-los en tres tandes (si els saltes tots alhora, deixaran anar molta aigua i bulliran). Posar-los a punt de sal i pebre.

Untar un motlle rectangular d'uns 20 cm de llarg amb la mantega i repartir-hi la farina. Batre els ous amb una mica de sal, barrejar-los amb la beixamel i afegir-hi el carbassó i els xampinyons. Abocar-ho al motlle i enfornar uns 20 minuts fins que sigui consistent (punxar per comprobar). No desmotllis el pastís fins que sigui fred o es trencarà!

Es pot acompanyar d'una salseta de pebrot, de maionesa, repartir-hi parmesà per sobre o uns pinyons torradets.

3 comentaris:

Ester ha dit...

A mi m'encanten els pastissos d'aquest tipus, me l'apunto.
Felicitats!
Ester

Gemma ha dit...

Jo tambe faig pastissos com aquest, són ideals per quan tens molta colla a menjar, oi? Però jo no hi poso beixamel... només ous i llet... ho provaré així!

Anna ha dit...

La recepta és de la Marta Carnicero (Passa'm una recepta). Hi ha propostes de tot tipus, totes força fàcils i aquesta estava recomanada per sopars amb colla!