dimecres, 29 d’octubre de 2008

Risotto de taleggio i pera



Aquest és un dels risottos que he après a fer a les classes del Guiseppe. El taleggio és un formatge italià gustós i cremós, diria que s'assembla molt al camembert. És originari de la zona de Val Taleggio (de Bèrgam, a la regió de Llombardia), jo el vaig trobar a una tenda de productes italians a Barcelona. La pera, li dona molta frescor al risotto que de per si ja és contundent...és la gràcia del plat. Us el recomano!!

Ingredients per a 4 persones:

- 320 gr d'arròs carnaroli (2 grapats per persona)
- 2 cebes
- 1 litre de brou de pollastre
- sal i pebre blanc
- 3 peres conferència
- 1 copa de vi blanc sec (200 ml)
- 180 gr de formatge talegio
- 2 grapats de formatge parmesà ratllat
- oli
- cibulet

Preparació:

En una paella coberta amb oli, poseu la ceba picada a sofregir fins que sigui transparent (no s'ha de torrar). Tot seguit, afegir l'arròs carnaroli, que ha de sofregir durant un parell de minuts. Afegir el vi i deixar-lo reduir.

Quan l'arròs s'hagi begut el vi, anirem posant el brou (bullent, això és molt important per no tallat la cocció de l'arròs). Cada vegada anirem cobrint l'arròs amb el brou i esperarem a que se'l begui tot per afegir-ne una altra vegada.

Rectificar de sal i pebre. Quan quedin uns 5 minuts perquè l'arròs estigui al punt, afegirem la pera, que haurem pelat i tallat a daus mitjans previament. Seguim afegint brou. Passats els 3-5 minutets, apaguem el foc (encara ha de ser sucós) i afegim el formatge taleggio tallat a dauets i sense la pell. Ho remenem i deixem un parell de minuts que tot sol acabi la cocció.

Afegir el cibulet picat i un parell de grapats de parmesà, remenar i ja ho podem servir.

dimarts, 28 d’octubre de 2008

Pa d'ametlles i avellanes



Ja fa molts dies que no penjo cap post de pans, i és que quan una cosa t'agrada, costa de canviar. Ens hem acostumat al pa integral acompanyat de pipes, festucs o nous. Per variar una mica, hem fet un pa de farina blanca amb ametlles i avellanes. El per què, doncs és "culpa" de la parada de fruits secs del mercat de la Llibertat, on ens van oferir provar les avellanes i de seguida vem visualitzar-les dins del pa!

Ingredients per a un pa de 750 gr:

- 560 gr de farina
- 300 ml d'aigua
- 15 gr de mantega
- 10 gr de sucre
- 16 gr de sal
- 14 gr llevat de forner
- 50 gr d'avellanes torrades
- 50 gr d'ametlles torrades

Preparació:

Posar tots els ingredients a la panificadora, dels més líquids als més sòlids. Utilitzar el programa per fer pa basic (a la panificadora Taurus my bread és el nº1 i dura 2.50 hores).

Torradet amb un rajolí d'oli, ens l'hem cruspit en un no res!!!

dissabte, 25 d’octubre de 2008

Flam de coco



Ja he posat en pràctica la recepta que ens va ensenyar en David Lienas la setmana passada. M'han sortit 5 flams, així que la propera vegada augmentaré una miqueta les proporcions. Tenia raó en David quan deia que a casa ens sortirien més bons, respectant els temps de cocció, de refredat, etc.

Ingredients per a 5 flams:

- 250 ml de llet de coco
- 3 ous
- 60 gr de sucre
- una mica de pell de taronja (abans rentar la taronja amb aigua calenta per treure l'encerat de la pell)
- un tros de canetó de canyella
(pel caramel)
- suc de llimona
- 60 gr de sucre
- 10 ml d'aigua

Preparació:

Per fer el caramel, posar el sucre a coure en un pot a foc lent amb l'aigua i un rajolinet de suc de llimona (perquè no cristalitzi). Quan agafi una coloració daurada i comenci a deixar de ser transparent, retirar del foc i abocar-lo amb compte dins la flamera.

Abocar la pell de de taronja (sense agafar la part blanca de la fruita perquè amarganteja) i el canetó de canyella dins la llet de coco. Fer bullir la llet, retirar-la del foc i deixar-la tapada durant 1/2 hora perquè infusioni. Mentrestant, barrejar els ous amb el sucre (ho pots fer amb el batedor de barilles elèctric o la batedora dels sucs!).

Colar la llet, barrejar-la amb la mescla d'ous i sucre i abocar-la a la flamera.
Fer coure el flam al bany Maria, durant 20 o 25 minuts a 100ºC (millor sense ventilador i amb escalfor a la part de baix). Punxar el flam amb un ganivet per veure si està cuit (si surt net, és cuit).
Desmotllar, un cop fred, escalfant el motlle una mica per sota perquè el caramel es desfagi i pressionant amb els dits perquè la massa es desenganxi de la flamera.

dilluns, 20 d’octubre de 2008

Crema de bolets



És temporada de bolets i m'he decidit a fer-ne una crema. La primera la vaig fer la setmana passada, i com em va agradar molt, el dissabte en vaig fer més quantitat per congelar-la i així tenir-ne pels migdies atrafegats.

Ingredients per a 2 persones:

- 200 gr de rossinyols (o de barreja de bolets, màxim 4 tipus)
- 1 patata petita
- 1 ceba
- 2 o 3 gots de brou de verdures (depèn de la textura que vulguis)
- 1 raig de vi blanc
- oli i sal

Preparació:

Sofregir la ceba tallada a la juliana. Pelar la patata, tallar-la a rodanxes fines i afegir-la a la paella o cassola. Netejar els bolets, tallar-los a trossets i afegir-los a la paella. Coure un parell de minuts a foc viu perquè treguin el suc. Salpebrar. Tirar el raig de vi blanc, deixar que s'evapori una mica i abocar el brou bullent. Coure-ho tot plegat 5 minutets.

Treure del foc, triturar i opcionalment posar una cullerada de formatge fresc tipus Philadelphia o ricotta. Acabar de triturar i servir acompanyat d'uns crostonets de pa o d'uns cacauets esmicolats (com suggereix la Carme Ruscalleda al Descobrir Cuina d'aqeust mes).

Espero que us agradi tant com a mi. Bon profit!!

diumenge, 19 d’octubre de 2008

Suc de síndria amb figues i mel



És un suc dolcet, la meva despedida de la síndria fins l'any que ve.

Ingredients:

- 1/2 síndria
- 3 figues
- 1 cullerada de mel

Preparació:

Tallar la síndria a quadradets. Pelar les figues. Posar tots els ingredients a la batedora i batre durant uns minuts fins que quedi un suc fi. Passar per un col·lador per treure les llavors de la síndria. També es pot liquar primer la síndria i batre el seu suc amb les figues i la mel.

La mesura per a una pesona seria d'un parell de tallades de síndria, una figa i una culleradeta de mel.

dimarts, 14 d’octubre de 2008

Grup de Blogs de cuina al FACEBOOK!!!



Hola a tots!!

La tecnologia ens fa anar a un ritme tremenduuuu...durant els darrers mesos m'he anat aficionant cada vegada més al facebook. Tot i que d'entrada el trobava una begenada, he anat trobant gent a la que havia perdut la pista i trobo que és una bona manera de mantenir el contacte i assebentar-te del que va passant.

També m'he anat afegint a grups...que si em faig fan d'un grup de música, d'una sèrie de TV, d'una peli...que si m'afegeixo al grup de la uni, al de la guarderia...així que vaig pensar que podia ser una bona idea crear un grup de bloggers de cuina i dels seus consumidors, és a dir, tots vosaltres...per estar al dia de les novetats, les classes que organitza la Gemma, les sortides de la Glòria i el Josep, i totes les convocatòries que puguin sorgir.

Només cal tenir una adreça de correu electrònic, donar-te d'alta a la web del facebook (www.facebook.com) i buscar el grup: BLOGS DE CUINA.

Espero que passeu pel GRUP i que us hi afegiu!

Blondie de formatge cremós




Aquest dissabte vaig preparar aquest "blondie" com explica l'Irene de "With the hands in the dought". Ens l'havíem de cruspir per berenar però finalment van canviar els plans i van ser les postres del dinar del diumenge amb els pares. Es tracta d'un pastís tipus brownie però sense la xocolata!

Ingredients (per uns 18 trossos petits):

- 150 gr de mantega a temperatura ambient
- 220 gr de farina
- 4 gr de llevat químic (una culleradeta de cafè)
- 2 gr de sal (mitja culleradeta de cafè)
- 200 gr de sucre moreno
- 3 ous grossos a temperatura ambient
- 1 culleradeta i 1/2 d'esència de vainilla
- 200 gr de formatge cremós (tipus Philadelphia) a temperatura ambient
- 50 gr de sucre blanc

Preparació:

Folrar un motlle quadrat de 20 cm de costat o rectangular amb paper de forn.

Tamisar en un bol 200 gr de la farina, el llevat i la sal. Amb un robot de cuina amb una pala d'amassar (o amb una batedora elèctrica de ma), batre 125 gr de la mantega amb el sucre moreno a velocitat mitja, fins que la barreja s'emblanqueixi (uns 3 minuts).

Afegir 2 dels ous, una culleradeta de l'esència de vainilla i seguir batent fins que tot quedi ben barrejat. Abaixar la velocitat i afegir de mica en mica la barreja de farina fins que la massa quedi homogènia (si no tens robot, millor fer-ho a mà amb una espàtula). Transferir a un bol més gran i reservar.

En un altre bol, posar el formatge, el sucre blanc, els 25 gr que queden de mantega, els 20 gr de la farina i l'ou, i batre a velocitat mitja fins que quedi una barreja cremosa (es pot fer amb la batedora elèctrica).

Per acabar, posar 3/4 parts de la primera massa al motlle i allisar amb una espàtula. Posar a sobre 2/3 parts de la crema de formatge i allisar. Finalment, posar la resta de les dues masses a cullerades i allisar amb l'espàtula. Amb un ganivet, barrejar la superfície de la massa perquè quedi una mena de remolins entre les dues masses.

Coure al forn, prescalfat a 165ºC, durant uns 45 minuts, o fins que al punxar amb un ganivet el centre de la massa, aquest surti net.

Treure del forn i deixar refredar dins del motlle durant uns 15 minuts. Deixar-lo sobre una reixeta perquè s'acabi de refredar i tallar a trossos per servir. Jo l'he acompanyat de gelat de xocolata, però seria millor un gelat de vainilla, nata o coco (jeje), ja que el sabor de la xocolata domina molt.

L'he de repetir perquè vaig cometre l'errada de desfer la mantega i no va quedar lo esponjós que hagués hagut de ser. De tota manera, ens va agradar, la textura recorda al brownie i vem repetir!

diumenge, 12 d’octubre de 2008

Llom amb cuscús d'albergínia



Fa un parell de setmanes vaig enganxar, al programa Cuines del migdia a TV3, una recepta d'en Xavier Franco, del restaurant Saüc: Sella de lletó xurro amb cuscús d'albergínia. Jo em vaig quedar amb la part del cuscús!

Ingredients per a 4 persones:

- 8 talls de llom/ una llaminera per 4 persones
- 150 g de cuscús instantani
- 200 g de brou de carn
- 3 albergínies mitjanes
- 50 g de pipes de gira-sol pelades i fregides
- 2 cullerades de julivert picat
- 2 cullerades de coriandre picat
- 2 cullerades de cibulet picat
- oli d'oliva verge
- sal i pebre

Preparació:

Per començar, poseu el cuscús en un bol, cobriu-lo amb el brou de lletó ben calent, tapeu-lo i deixeu-lo reposar fins que s'evapori tot el líquid. Mentrestant, peleu les albergínies, amaniu-les amb un raig d'oli, salpebreu-les, emboliqueu-les amb paper de plata i escaliveu-les al forn durant 1 hora a uns 180 graus. Seguidament, deixeu-les refredar una mica, piqueu-les i salteu-les en una paella amb una mica d'oli durant un parell de minuts. A continuació, poseu en un bol l'albergínia, el cuscús, les pipes, el julivert, el coriandre i el cibulet i remeneu-ho tot bé amb una forquilla.

A continuació fer el llom a la planxa amb un rajolí d'oli i el salem al tombar-lo.

Posar el cuscús al fons del plat i el llom a sobre, de manera que el suc del llom caigui sobre l'acompanyament.

dissabte, 11 d’octubre de 2008

Batut de préssec "Digestive"



Ja fa uns dies que el vaig fer i demà repetiré, avui he tornat a comprar préssecs.

Ingredients:

- 1 préssec
- 1 got de llet de soja
- 1 cullerada de mel de flors
- 1 galeta Digestive

Preparació:

Pelar i tallar el préssec a trossets. Posar tots els ingredients a la batedora i batre-ho fins que quedi un batut fi.

Un esmorzar complert en un sol got i a córrer (com la Mar!)

dijous, 9 d’octubre de 2008

Flams Royal millorats!



El dissabte passat, de sobte, l'ordinador va decidir que no continuaria funcionant...va aparèixer una pantalla blava que no ha donat cap altra opció que formatejar-lo. He perdut la tira de documents, fotografies, etc., però estic intentant prendre-m'ho bé. He de pensar que és com fer neteja d'un armari d'aquells on vas entaforant coses i que de tant en tant has de buidar...quin remei...

Com porto uns dies sense conexió, se m'han acumulat algunes receptes i no he pogut visitar als meus blogs habituals, o sigui, que vaig per feina!!

Aquests són els flams que prepara fa moltíssims anys la meva suegri. Em sembla que ja ho he comentat altres vegades, però ho repeteixo: és una artista...si si, mireu quines coses ha fet de cara al Nadal:
el meu patch.

Ingredients:

- 1 caixa de flams Royal (per 8 flams)
- 2 cullerades soperes de sucre
- 1 litre de let
- 2 rovells d'ou
- 1 branca de canyella
- la pela d'una llimona (sobretot sense la pell blanca)
- caramel líquid

Preparació:

Posar en un cassó les dues cullerades de sucre i el sobre de Royal. Aixafar amb una cullera de fusta perquè no quedin grumolls. Afegir 1/3 de la llet i remenar perquè es desfagi tot amb compte de que no quedi res enganxat al fons. Tirar la resta de la llet i els rovell d'un en un, i remenar-ho ben bé. Afegir la branca de canyella i la pela de la llimona.

Posar-ho a foc fort sense parar de remenar tota l'estona. Heu d'estar molt atents perquè a la que et despistes, la barreja puja ràpidament i queda la cuina feta un desastre. La primera vegada que puja, apartem el cassó del foc i esperem uns segons a que baixi. Ho tornem a posar al foc i remenem fins que torni a pujar. Llavors, ho retirem del foc, treiem la pell de llimona i la canyella i ho aboquem a les flameres, on ja hem posat una mica de caramel líquid.

Ho deixem refredar a temperatura ambient i després ho posem a la nevera. Quan sigui quallat, ja ens ho podem menjar!

Aquesta recepta la fa sempre el Jordi, i li queden igual de bé que a la seva mare...tot un èxit sense embrutar la cuina!

dijous, 2 d’octubre de 2008

Pastís "fru fru"




Aquí teniu les fotos del "fru fru" que vaig prometre. És un pastís molt dolç. La part de sota és de pasta de full i la massa és una mena de pa de pessic emborratxat amb algun xarop dolç i amb trossets de fruita confitada. És l'especialitat de la pastisseria Trens de Vilafranca, i això, es fa pagar ;) però paga la pena!


Vem disfrutar molt amb el postre, i de la companyia de la Vila-family...ja veieu lo divertida que està la Joaneta (tot ensenyant-nos com es posa deshodorant ;)

dimecres, 1 d’octubre de 2008

Maple Salmon



Durant el viatge de l'estiu per Canadà vem menjar força salmó i la manera com més em va agradar va ser acompanyat de salsa de maple, l'arbre de la fulla canadenca.

Cercant per Internet vaig trobar la pàgina all recipes, i aquesta recepta de l'usuari starflower, molt ben valorada, recepta que vaig utilitzar per fer el segon plat del dissabte. Ja us avanço, que no pot ser més senzilla i bona a la vegada!!!

Ingredients per a 4 persones:

- 60 ml de sirope de maple
- 30 ml de salsa de soja
- 1 gra d'all laminat
- 1 gr de sal d'all (la podeu trobar al super en potets d'espècies)
- 0,3 gr de pebre negre (un polsim)
- 455 gr de salmó (4 lloms sense l'espina...a nosaltres ens va pesar més)

Preparació:

En un bol petit, barrejar el sirope, la salsa de soja, l'all, la sal d'all i el pebre.

Posar el salmó a una safata per anar al forn i marinar-lo amb la barreja durant 30 minuts a la nevera, tapada amb paper film, tombant-ho una vegada.


Escalfar el forn a 200ºC i coure el salmó sense cobrir la safata durant 20 minuts o fins que veieu que queda fet.

Ho vaig acompanyar amb una mica de puré de patata, però una bona alternativa pot ser un cous cous de xampinyons o altres bolets, ara que n'és època! Bon profit!!!