dissabte, 8 de novembre del 2008

Focaccia d'olives negres, tomàquet i orenga



Molts de vosaltres recordareu la classe de l'Íker a la Boqueria del passat mes de maig. Aquesta és una de les receptes que ens va ensenyar i aquest dijous la vaig posar en pràctica pel sopar que vem fer amb l'Eli i el Julio.

Ingredients:

- 500 gr de farina
- 20 gr de llevat de forner
- sal
- oli d'oliva
- vinagre balsàmic
- aigua
- 2 safates de tomàquets cherry
- 100 gr d'olives sense òs
- unes fulles d'orenga (jo vaig posar-ne del sec)
- 4 cebes

Preparació:

Disoldre el llevat amb mig got d'aigua tèbia i reservar.

En una paella amb un raig d'oli, sofregir la ceba tallada a la juliana i deixar-la daurar lleugerament. Enretirar del foc i salpebrar.

Preparar una muntanyeta amb 300 gr de farina, fer un forat al mig i abocar-hi el llevat disolt a l'aigua i un got d'aigua freda a la vegada, un bon raig d'oli d'oliva i un pessic de sal. Treballar la massa barrejant bé els ingredients fins obtenir un puré espès, homogeni sense grumolls. Aleshores, afegir la farina de mica en mica i sense deixar de treballar la massa. Afegir la ceba saltejada, els tomàquets, les olives a trossets i l'orenga. Barrejar bé perquè tots els ingredients quedin integrats a la massa i abocar-la a una safata de forn amb paper sulfuritzat. Deixar-la reposar durant una hora amb un drap humit a sobre, o 30 minuts al forn a 45ºC per accelerar la reacció del llevat.

A continuació, enretirar el drap i pintar la superfície amb una barreja a parts iguals d'oli i vinagre, esporvorejar amb orenga, sal i enfornar durant 30 minuts a 190ºC fins que estigui totalment cuita. Comprobar que ho està amb un ganivet!

Deixar refredar i tallar al vostre gust. Nosaltres la vem acompanyar d'una mica d'embotit, llonganissa i un bull blanc-negre molt bons! La focaccia va ser cosa del Jordi, que tot i l'empastifada, li va quedar de 10!

11 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Si el resultat és tant espectacular com aquesta focaccia, no passa res si la cuina s'embruta, no?
Enhorabona Jordi!
petons.

El cullerot Festuc ha dit...

mmmm...suposos que el Jordi no es va oblidar de posar-hi el llevat, no? jeje! Jo tb l'he fet un parell de vegades i està de muerte amb oli i sal maldon tal qual!!! ;)
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

Je je je, crec que tots recordarem la focaccia de l'Iker durant molt de temps, i sempre amb un somriure als llavis...
T'ha quedat genial!

RUBEN ha dit...

Gemma! M'apunto la recepta! Alguna vegada he volgut fer un pa d'olives i m'ha quedat massa salat ja que les olives del súper venen amb aigua i sal...

Glòria ha dit...

Felicita al Jordi, aquesta focaccia té una pinta snesacional, es veuen perfectament els foradets de la molla, ummmmmm, que bona!. Jo no l'he fet, l'hauré de provar!.

Fins aviat

Mercè ha dit...

Anna, felicitats a tu i al Jordi per aquesta focaccia!! Quina pinta!! Fantàstica! Me l'apunto per fer-la algun dia! ;)

Cuinagenerosa ha dit...

jo no vaig anar a la classe, però me l'apunto perquè té una pinta excel·lent. felicita el jordi.
per cert, qui va netejar l'embrutada?

Maria ha dit...

Mira, m'ha anat la mar de be que facis aquesta recepta perquè no em va quedar massa clara i així la complemento amb el que recordo.
A veure si ens tornem a veure..
( i ja tinc blog..)

canela ha dit...

Quina pinta més bona que fa aquesta focaccia, enhorabona, esteu fets uns cuiners de luxe total. Petons.

Anna ha dit...

No es va deixar el llevat no!!
Evidentment l'embrutada va valer la pena...vem netejar a mitges!!

Ruben, que em dic Anna!!
Maria, quan tinguis blog avisa'm eh??

gràcies a tots pels comentaris!!!!!

Anna S. ha dit...

Ho probarem. Moltes gràcies per compartir-ho amb nosaltres.