divendres, 21 de març de 2014

Pastís de formatge esponjós



M'encanten els pastissos de formatge, ja ho havia dit però no me'n puc estar de dir-ho una altra vegada. I m'enduc unes decepcions quan els demano de postres als restaurants!!! Un que val molt la pena és el del restaurant La Burgueseria de Sant Cugat, el fan mooolt bo, però no és lo habitual. Ara em ve al cap un restaurant on vem anar el dia de la fira de Santa Llúcia de Canyelles, era pastís de formatge amb nabius o salsa de gerds, no recordo bé...mare meva, tot era salsa...un desengany.

Doncs aquesta és una recepta que vaig veure al programa cuines de TV3 i està prou bo. La propera vegada el faré sense la galeta, que trobo domina massa.

Ingredients:

- 4 ous
- pell d'una llimona
- pell d'una taronja
- 1 paquet de galetes Digestive (jo n'he posat menys)
- 150 gr de mantega tova
- essència de vainilla
- 150 gr de sucre
- 400 gr de formatge fresc

Preparació:

Preescalfem el forn a 180 º C.
Triturem les galetes fins a deixar-les ben esmicolades i afegim la mantega desfeta, ens quedarà com una pasta, la posem 1/4 d'hora a la nevera, la traiem i folrem el motlle repartint tota la massa per les parets i fondo. Apretem bé i ho tornem a posar a la nevera. Mentrestant fem el farcit.

Mentre preparem el farcit, en un bol batem el formatge fins que estigui esponjós, afegim els rovells, sempre un a un i el sucre. Batem fins que es barregin molt bé i afegim la ratlladura de taronja i de llimona i les gotes d'essència de vainilla.

Muntem les clares a punt de neu, no massa ferma i les afegim a poc a poc al bol, mentre anem batent amb suavitat. Omplim el motlle amb la preparació i ho posem al forn durant uns 60 minuts aproximadament. 


Queda un patís com farcit d´aire, és molt esponjós. Controleu bé el forn, gairebé son 60 minuts, però ja sabeu com funciona cada forn.

L'he fet dues vegades, la segona per celebrar els 6 mesets del Pau!

Terrina de ratatouille




Tinc un llibret de receptes en terrina. Potser fa 3 anys que el tinc i encara no havia provat de fer cap recepta. L'altre dia vaig haver de preparar un primer plat per a un dinar i em va venir de gust aquest pastís salat de samfaina. 

D'altra banda, no em puc amagar de que vaig anar al cine a veure la peli Ratatouille, la de l'entranyable ratolí cuiner que ajudava a un noi desgarvat a convertir-se en un gran xef. Una monada ;)

Ingredients:

- 200 gr d'albergínia
- 200 gr de carbassó
- 150 gr de pebrot vermell
- 150 gr de tomàquet
- 1 gra d'all
- 1 ceba
- oli d'oliva
- fines herbes
- 6 ous
- sal i pebre

Preparació:

Rentar les verdures.Tallar les albergínies i els carbassons en trossos grans (jo vaig pelar els carbassons i vaig posar les albergínies tallades amb sal perquè treguin l'amargor, després les rento amb aigua i asseco amb paper de cuina). Obrir el pebrot, buidar i tallar a trossos. Pelar i picar l'all i la ceba. Pelar els tomàquets (jo els escaldo), treure les llavors i tallar a trossos grans.

Sofregir les verdures amb una mica d'oli d'oliva. Jo he començat per l'all i la ceba, l'albergínia, el pebrot vermell, el carbassó i el tomàquet. Afegir les fines herbes (jo només hi vaig posar una fulleta de llorer), salpebrar i coure tapat a foc lent durant una hora (com havia anat coent les verdures per tandes, ho vaig tenir algo més de mitja hora).

Untar amb oli el motlle tipus plum cake. Batre els ous, salar (jo vaig afegir un raig de llet per amorosir) i barrejar amb les verdures fredes o tèbies (escorreu-les abans per treure l'excés d'oli.

Posar a la terrina i coure al forn uns 35 minuts a 180 ºC. Desmotllar i servir calent acompanyat d'una salseta de tomàquet. 

Bon appetit!

divendres, 14 de març de 2014

Pa de pessic de coco i xocolata



Pels 5 mesos del Pau vem fer un pa de pessic de coco, sí cocooooo! mmmmm! i per arrodonir-ho el vaig banyar amb xocolata, nyam!

La recepta és d'un blog de cuina amb Thermomix que segueixo, molts el coneixereu, és Velocidad cuchara. Està basat en la mítica recepta del iogurt.

Ingredients:

- 3 ous
- 1 iogurt de coco
- 1 mesura de iogurt d'oli de girasol
- 2 mesures de iogurt de sucre
- 2 mesures de farina de blat
- 1 mesura i mitja de iogurt de coco ratllat
- 1 pessic de sal
- 1 sobre de llevat químic en pols

Preparació:

Posem els ous al vas de la Thermomix, afegim el sucre i programem 1 minut a 50º i velocitat 3.

Afegim l'oli i el iogurt de coco, i barregem durant 15 segons a velocitat 3.

Incorporem la farina, el coco, el llevat i la sal d'una vegada i barregem 6 segons a velocitat 3. Acabarem de barrejar amb una espàtula.

Quan està tot ben barrejat ho aboquem a un motlle de corona que hem enfarinat prèviament (jo utilitzo un spray amb la barreja de mantega i farina que és molt pràctic). Coem al forn a 170ºC de 25 a 30 minuts.

Com sempre, comprobem si està cuit punxant amb una agulla o escuradents, i quan surti net ja el podrem treure del forn. Desmotllar quan estigui tebi i deixar-lo refredar sobre una reixeta. Una vegada fred, podem esporvorejar sucre glas, coco ratllat o banyar-lo amb xocolata fondant.

Ja veieu que amb Thermomix o sense, és facilíssim!