diumenge, 24 de maig del 2020

Albergínies gratinades



Plat típicament italià, similar a les famoses albergínies a la parmesana (que portarien mozzarel·la i ou). "Melanzane Gratinate", recepta del fantàstic llibre de cuina italiana "Cuchara de plata". Ideal per acompanyar una mica de carn a la brasa.

Ingredients per a 4 persones:

- 600 gr d'albergínies en rodanxes de 5 mm (2 albergínies)
- 2 cullerades d'oli d'oliva, i una mica més per engreixar la safata
- 2 grans d'all trinxats
-  2 cebes trinxades (o 1 gran)
- julivert trinxat
- 500 gr de tomàquet triturat en conserva
- 80 gr de formatge emmental a daus
- 50 gr de pa ratllat
- 25 gr de mantega
- sal i pebre

Preparació:

Salem les rodanxes d'albergínia i les col·loquem a un escorredor durant 30 minuts perquè suïn. Posem una planxa o paella a temperatura alta. Passem les albergínies per l'aigua, les assequem amb paper absorbent i les untem amb una mica d'oli (si teniu un pinzell de silicona, van molt bé).
Les daurem banda i banda a la planxa i les reservem.

Escalfem l'oli a una cassola, afegim l'all i la ceba, i ho coem a foc lent durant 5 minuts remenant de tant en tant. Afegim el julivert i el tomàquet, salpebrem, barregem bé i deixem coure durant 15 minuts, fins que espesseixi.

Mentrestant, pre-escalfem el forn a 200ºC i engreixem una font per anar al forn amb oli.

Posem una capa d'albergínia (salpebrem, jo no ho he fet i ja ha quedat bé de gust) i la cobrim amb una capa de salsa de tomàquet. Ho repetim una altra vegada fins acabar els ingredients. Repartim per sobre el pa ratllat (jo n'he posat la meitat) i el formatge (que clarament tot i que la recepta diu a daus, la propera vegada el posaré ratllat...estava bo igualment). Repartim també la mantega i ho enfornem durant 20 minuts, fins que quedi daurat.