diumenge, 28 de febrer del 2010

Raviolis de tomàquet farcits de ricota i pesto de rúcula




Pel Nadal els reis em van dur la maquineta per poder fer més fàcilment pasta fresca. Es tracta d'allisar la massa que has fet previament de manera que no hagis de passar massa estona amb el corró amunt i avall. També té l'opció de fer pasta llarga de diferents allargades (tagliatelle, parpadelle...). D'altra banda, ja havia comprat el motlle de raviolis. En aquest cas, els motlles no són tan pràctics, o jo no els sé fer servir tan bé, ja que la pasta costa de tallar (el relleu del motlle no és prou alt).

Aquesta és la primera recepta que faig de pasta fresca hi ha estat tot un èxit. L'he tret del llibre "Cuchara de plata", de cuina italiana (de la secció final del llibre on diferents chefs recomanen els seus menús).

Ingredients per a 4 persones:

(per la massa de pasta fresca)
- 400 gr de farina de blat de tipus 00
- 1 ou i 3 rovells
- una cullerada d'oli
- aigua
- 3 cullerades de puré de tomàquet
(pel pesto de rúcula)
- 200 gr de rúcula
- 40 gr de pinyons torrats
- 8 cullerades d'oli d'oliva
- 100 gr de pecorino sard ratllat (formatge d'ovella)
- sal i pebre
- 400 gr de ricota
(per la salsa)
- 2 cullerades de mantega
- caldo de verdures
- trufa negra

Preparació:

Fem la pasta abocant la farina sobre el marbre net de la cuina en forma de volcà. Al mig hi posem l'ou i els rovells una mica batuts i comencem a amassar incorporant a la zona del mig la farina. Afegim l'oli, el puré de tomàquet i una mica d'aigua segons la consistència que tingui la massa. Una vegada tinguem els ingredients ben enganxats, amassem durant uns minuts amb les mans i fem una bola compacta que embolicarem amb paper film i deixarem a la nevera durant mitja hora.

Mentre la massa descansa, preparem el pesto de rúcula triturant al robot de cuina la rúcula, els pinyons, l'oli d'oliva i la meitat del pecorino fins a obtenir una barreja cremosa. Salpebrar. Barrejar la ricota amb el pesto i la resta de pecorino i reservar.

Fer 8 trossos de la massa, i un per un, allisar-lo amb la màquina baixant de número a número fins l'u (s'ha d'anar enfarinant quan notem que està una mica enganxosa). Col·locar la làmina de pasta fresca sobre el motlle de raviolis enfarinat (o si no tenim motlle simplement la deixem sobre una suferfície llisa). Omplim els forats dels raviolis amb culleradetes de farcit i ho tapem amb una altra capa de pasta fresca. Ho repassem amb el corró per tal de marcar la forma dels raviolis i ja queden fets (sense el motlle, simplement tallarem les làmines a quadrats pressionant les vores per segellar-los bé). Els deixem a una safata amb força farina perquè no s'enganxin. La pasta fresca la podeu fer a continuació o congelar-la per menjar un altre dia, queda perfecte.

Coem la pasta amb força aigua bullint amb sal durant un parell de minuts. Escórrer els raviolis i abocar-los a una paella on hem desfet la mantega i hem afegit un cullerot de caldo de verdures tot ben barrejat. Remenem la pasta perquè agafi la substància i servim ràpidament, ratllant-hi a sobre just abans la trufa negra que li dona un aroma espectacular.

7 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Tenim moltes ganes de tenir a casa una maquineta de fer pasta, i prenem nota del llibre que recomanes.
La recepta és de 10!! Moltes gràcies.

Xavier ha dit...

Ie! Si jutgem per la vista, el plat és exceŀlent!

La barreja del farcit em pareix molt interessant.

Una salutació!

MAR ha dit...

Ostres tú quina vergonya em fas venir, fa dos nadals que em van regalar la màquina de fer `pasta... i encara no l'he estrenat ... jo que sóc una enamorada de la pasta ... vergonyós ja ho sé .... a veure si m'animo amb la teva recepta perque em sembla genial.

ptonets

Roger ha dit...

Hola,

porto el blog del Club de Cuines (a clubdecuines.cat), portal de cuina de TV3 i Catalunya Ràdio, i de cara a St Jordi volia demanar als blogs de cuina en català que em recomanessin un llibre de cuina i que em diguessiu en una frase o dos perquè us agrada o el recomaneu. M'ho pots enviar per correu electrònic a clubdecuines@tv3.cat? D'això en vull publicar un text o varis, que servirà tant per conèixer llibres de cuina com per conèixer blogs com el teu...

Esborra aquest comentari quan vulguis, ja entenc que no va lligat amb el contingut d'aquest text, però no trobava altre manera de contactar.

Gràcies!

Roger

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Aquest llibre és una passada oi? i la maquineta no en parlem...una recepta deliciosa...petonets

mercè ha dit...

Avui m'he dedicat a descobrir nous blogs a partir del dels meus amics:El cafè de nit i he tingut la grata sorpresa del teu blog amb unes receptes sobretot de festa molt interessants!així que intentaré seguir-te,d'acord?.A reveure!Mercè-destapant cassoles.

Anònim ha dit...

Molt bon plat. De la "trufa", en català en diem tòfona i de la "rúcula" en diem "ruca". Bon farcit. Salut.