dissabte, 7 de febrer de 2015

Pastís de peres i nous a la vainilla



Aquest mes de gener he comprat la lectura cocina com sempre amb il·lusió, i semblava que era una mica més fluixa que altres números fins que vaig topar amb aquest pastís, que tot i ser poc original, em va venir molt de gust fer-lo i el resultat va ser com diu el títol de la revista, irresistible!


L'he fet amb algunes adaptacions utilitzant la Thermomix, però és molt senzill de fer, de fet l'hem vist moltes vegades amb poma, però us he de dir que la pera hi queda molt melosa i gustosa, un encert!


Ingredients per a unes 6 persones:

(per la massa)
- 200 gr de galetes Maria (un paquet i us en sobrarà una mica per menjar amb el iogurt!)
- 100 gr de mantega
- 40 gr de nous pelades
(pel farcit)
- 500 ml de llet
- 100 gr de sucre
- 50 gr de maicena
- 3 ous
- 1 culleradeta d'essència de vainilla
(per decorar)
- 4 peres
- 40 gr de mel
- suc de 1/2 llimona
- 30 gr de mantega
- 1 clau d'olor
- 2 cullerades de sucre morè
- 40 gr de nous pelades

Preparació:

Triturarem les galetes i les nous i barregem amb la mantega estovada. Extenem la massa al fons d'un motlle que hem untat amb mantega prèviament. Ha de quedar una capa d'uns 2cm. Ho reservem a la nevera uns 30 minuts.

Fer la crema del farcit. La recepta duia força nata per muntar però venia a ser una crema pastissera pel que l'he substituit per la recepta de crema pastissera del llibre de la Thermomix. 

Posem els ingredients del farcit al vas i programem 7 minuts, 90ºC, Vel 4. Ho posem a un altre recipient i tapem amb paper film enganxat a la crema. Ho deixem refredar.

Pelem les peres i les tallem per la meitat. En treiem el cor i les tallem a làmines. Jo no vaig fer servir el suc de llimona perquè no s'oxidin ja que faig servir ganivet de ceràmica, però si cal les regueu. Escalfem la mel amb la mantega i el clau. Afegim les peres i les coem 5 minuts a foc lent amb compte que no es trenquin.

Posem la crema sobre la capa de galeta i la cobrim amb la pera. Ho posem al forn durant uns 15 minuts a 170ºC. Ho treiem del forn, esperem que es refredi i el deixem uns 30 minuts a la nevera abans de desmotllar. 

Per acabar, esporvoregem amb el sucre morè i ho cremem amb un bufador. Decorem amb les nous a trossets i ja podem servir (no m'en van quedar prous a mi!).

Espero que us agradi, jo el repetiré segur, acompanyat d'una bola de gelat la propera vegada!

Quiche de carbassons gratinada



Ara no recordo com va arribar al meu prestatge de llibres de cuina un receptari "Las mejores y más exquisitas recetas de Nestlé", i al fullejar-lo he descobert una pila de receptes senzilles i molt resultones. Aquesta em va agradar des del primer instant i la vaig preparar la setmana passada per sopar el dissabte. És boníssima! La barreja de pinyons, formatge i alfàbrega recorda inevitablement i com és lògic al pesto, que combina perfectament amb la ceba i el carbassó. Una troballa!

Ingredients:

- 1 massa Brisa
- 3 carbassons
- 3 cebes petites
- 100 gr de formatge parmesà ratllat
- 100 gr de pinyons
- 20 gr d'alfàbrega fresca
- 2 cullerades de molla de pa
- oli d'oliva i sal

Preparació:

Extenem la masa Brisa i folrem un motlle. Punxem el fons vàries vegades amb una forquilla i la cobrim amb paper d'alumini fent pressió a les parets perquè no baixin al coure's. Coure la massa al forn, rèviament escalfat a 200ºC, durant 10 minuts, enretirar l'alumini i coure-la 5 minuts més.

Tallem els carbassons i les cebes a làmines fines i les sofregim a una paella amb oli, a foc suau, fins que comencin a enrossir-se. Triturem els pinyons amb el formatge ratllat, l'alfàbrega picada, la molla de pa i una mica d'oli. 

Omplim el fons de la quiche amb les verdures sofregides i les cobrim amb la preparació anterior. Coem la quiche al forn durant 15 minuts i la gratinem durant 5 minuts més.

Profiterols amb salmó fumat (Thermomix)



Ingredients per a 750 gr:

- 160 gr de farina de rebosteria
- 250 gr d'aigua
- 100 gr de mantega
- 1/2 culleradeta de sal
- 1 pessic de sucre
- 4 ous mitjans
- samó fumat
- farcit de maionesa

Preparació:

Posem al vas l'aigua, la mantega, la sal i el sucre i programem 4 min, 100ª, vel 4. Obrim la tapa i afegim la farina d'una vegada. Programem 15 seg, vel 4. Treiem el vas de la màquina i el deixem atemperar uns minuts.

Tornem a col·locar el vas a la màquina, programem vel 4 i afegim els ous un a un pel bocal.
Ho posem a una màniga pastissera amb la boquilla que més ens agradi, jo vaig triar l'arrissada.

Escalfem el forn a 200ºC. Sobre una plata per anar al forn amb paper de forn, posem la massa en petites porcions separades les unes de les altres, en cercles.

Abaixem la temperatura del forn a 180 ºC i enfornem durant 20 minuts sense obrir el forn.

Treiem la safata del forn, deixem refredar els profiterols i els farcim, en aquest cas, amb salmó fumat i la barreja de maionesa, ou dur, tàperes, ceba i cogombres en vinagre que utilitzem cada any en algun dels plats del sopar de Nadal!

Els he de repetir amb algun farcit dolç ara que veig que fer-los és piece of cake!!