diumenge, 29 de desembre de 2013

Red Velvet Cupcakes



M'he atrevit amb els famosos Red Velvet Cupcakes amb un resultat absolutament satisfactori! Molt apropiats per prendre veient un partit del Barça, només faltava un frosting tenyit de blau!


Com sempre, el Marc ha fet de pinxo ;)


Ha estat la primera decoració de cupcakes amb màniga pastissera en forma de rosa (del mig enfora).


Preparat per veure el partit i tastar aquestes magdalenes vermelles!


He seguit la recepta de l'Alma del blog Objetivo: Cupcake Perfecto.

Ingredients per 9 cupcakes:

(pels cupcakes)
- 55 gr de mantega
- 150 gr de sucre
- 1 ou
- 1 cullerada gran de cacau sense sucre
- 1/4 de culleradeta de colorant en pasta vermell (jo utilitzo els de Wilton)
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 120 ml de buttermilk (es pot comprar al supermercat, o preparar-lo barrejant 120 ml de llet amb 1/2 cullerada de suc de llimona, esperar 10 minuts i la llet es talla similar al buttermilk)
- 150 gr de farina
- 1/2 culleradeta de bicarbonat de soda (al Mercadona n'hi ha)
- 1 culleradeta de vinagre blanc
(per l'icing de crema de formatge)
- 125 gr de formatge Philadelphia fred
- 60 gr de mantega
- 300 gr de icing sugar (més fi que el sucre glas, especial perquè no cristalitzi)

Preparació:

Escalfem el forn a 170ºC i col·loquem les càpsules al motlle de magdalenes. Tamizem la farina amb el cacau. Amb la batedora, batem el sucre amb la mantega en un bol. Sense deixar de batre afegim l'ou i l'extracte de vainilla. Tot seguit, afegim la meitat de la farina amb cacau i el buttermilk. Després incorporem la resta de la farina. Quan la barreja sigui homogènia afegim el colorant vermell, així podem ajustar la quantitat necessària per aconsegui la intensitat que volem.

En un vas barregem el vinagre amb el bicarbonat de soda i quan surtin bombolles ho afegim a la barreja anterior.

Repartim la massa als motlles, no més de 3/4 parts de càpsula, i enfornem durant 20 minuts o fins que l'agulla surti neta. Les treiem del forn i deixem refredar 5 minuts al motlle i després completament sobre una reixeta.

Per a preparar l'icing, batem la mantega am el icing sugar a la batedora i afegim el formatge quan estigui ben barrejat. Seguim batent fins que estigui blanc i cremós. I decorar els cupcakes!



També ha estat el primer icing i realment és extremadament dolç, recomano jugar amb les proporcions rebaixant la de sucre.



Al Marc la proporció li ha encantat!!!

Pastís de iogurt, llima i xocolata



Feia temps que tenia guardada aquesta recepta del blog Tartas provocativas de la Maria Lunarillos i vaig preparar-la per l'aniversari de l'Emili.

És facilíssima de fer i molt refrescant. Va ser divertit fer la decoració, això de treballar amb la xocolata sembla molt difícil però es poden fer cosetes xules sense saber-ne gaire (el Marc va fer uns quants dibuixos que no va trigar gaire a menjar-se).

El motlle perquè quedi un pastís més alt seria de 18 o 20 cm, jo en vaig fer servir un de 22 cm.



Ingredients:

(per la base)
- 60 gr d'arròs inflat (krispis)
- 150 gr de xocolata negra
- 50 gr de nata líquida
(per la crema de iogurt)
- 600 gr de iogurt greg
- la pell ratllada de 4 limes
- 60 gr de suc de llima
- 50 gr de sucre glas
- 8 fulles de gelatina (també es pot fer amb gelatina en pols)
(per decorar)
- xocolata negra fondant
- 1 llima
- 2 fulles de gelatina

Preparació:

Per fer la base, barrejar en un bol la xocolata desfeta (amb microones o bany maria) amb la nata líquida i incorporar-hi l'arròs inflat tot remenant. Es posa un aro de motlle desmuntable sobre el plat de servir, hi posem a l'interior una tira de paper de forn per poder-lo desmotllar millor i s'hi aboca la barreja que aplanem bé amb una cullera.

Mentre la base es refreda, barregem el iogurt amb el sucre, el suc i la pell ratllada de les llimes. Hidratem les fulles de gelatina amb aigua freda fins que s'estobin, es treuen de l'aigua sense escórrer i es posen en un vas al microones uns segons fins que es desfagin totalment. Posem una mica de crema de iogurt sobre la gelatina, remenem, aboquem la resta i acabem de remenar.

Posem la crema sobre la base d'arròs inflat i posar a la nevera un parell d'hores, fins que la crema qualli.

El desmotllem i ja el podem decorar tallant una tira de paper de forn una mica més ample que l'alçada del pastís i igual de llarga que el seu perímetre. Fonem la xocolata i la posem a una màniga pastissera amb boqueta llisa fina (jo vaig utilitzar el "llapis" de Lekue).  Dibuixem els gargots sobre el paper i amb compte l'enganxem al pastís.

Posem el pastís a la nevera uns minuts fins que la xocolata qualli i treiem amb compte el paper de forn.

De nou hidratem les fulles de gelatia i les desfem al microones. Tallem la llima a rodanxes i les pintem amb la gelatina perquè quedin ben brillants. Les deixem assecar sobre paper de forn i les col·loquem sobre el pastís (aquesta decoració no la vaig fer, vaig escriure felicitats amb xocolata desfeta i vaig col·locar una espelmeta).

És important treue el pastís de la nevera mitja horeta abans de menjar perquè la base de xocolata es pugui tallar fàcilment.

Espero que us agradi, és molt refrescant. La propera vegada que la fagi utilitzaré una base de galetes de xocolata que també ha de ser molt bona!!!

dimarts, 3 de desembre de 2013

Crema de coliflor



No us deixeu enganyar, la crema de coliflor és bona, i segur que si no expliqueu de què és a les persones que només sentir el nom "coliflor" ja fan ganyotes, se la menjaran ja que sembla una crema molt suau de patata.


Ingredients:

- 1 ceba
- oli d'oliva
- 1 patata
- 1 coliflor petita
- 250 ml de llet (de vaca o de soja)
- 250 ml d'aigua
- 1 pastilla de caldo (opcional, no l'he posada)
- 2 formatgets (opcional, n'he posat)
- 10 ametlles (amb pell, fregides amb sal, crues, les que tingueu)
- sal i pebre


Preparació (amb Thermomix):

Pelar la ceba, tallar-la en 4 trossos i posar al vas de la Thermomix. Programar 4 segons velocitat 4.
Afegir 20 ml d'oli i sofregir 7 minuts a temperatura varoma velocitat 1.

Incorporar tots els ingredients i programar 20 minuts temperatura varoma velocitat cullera. En acabat, deixar refredar uns minuts, afegir la sal i el pebre al gust i batre amb el vas tancat 2 minuts a velocitat 8 perquè quedi una crema suau.

Respecte la quantitat d'aigua i llet, la recepta que he seguit del blog Compartiendo mi pequeño mundo, indica 400 ml de cadascuna però ho vaig trobar massa, pel que jo sempre em guio pel pes del que hi ha a la Thermomix abans de coure i poso aproximadament la meitat del pes o algo menys en líquid (això em serveix molt bé per les cremes de carbassa, carbassó, pastanaga, etc.). Si seguiu l'enllaç podreu veure la recepta tradicional sense Thermomix. Probeu-la, ara és època de coliflor!!

Un pastís pels dos mesos del meu gatet



Tenia moltes ganes de fer un pastís amb el dibuix del gatet que li van posar al Pau a la incubadora, i tot i que em van passar les mil i una, no va quedar malament.

Les receptes de pastís per a cobrir amb fondant són pans de pessic molt contundents i tupits. Ja havia provat el Madeira Sponge Cake i no em va agradar així que vaig provar de fer una recepta de pa de pessic de coco del llibre Planet Cake (com m'agraden els programes del Divinity de pastissos dels diumenges!!!), però també el vaig trobar massa dens, pel que el vaig descartar. Parlant amb una veïna que fa uns pastissos molt xulos, em va dir que ella sempre utilitza la recepta de la taronja de la Thermomix, els que la teniu sabreu del que parlo, i ho vaig provar. Sens dubte està més bo que els anteriors, però tampoc em convenç, és molt bo per a un berenar o esmorzar, però per a un pastís trobo massa els trossets de pell de taronja. En el següent pastís que vaig fer i que penjaré molt aviat (el de patchwork) em vaig decidir per una genovesa de tota la vida, i fins ara, és la recepta de referència. Tinc pendent però de fer el famós Red Velvet que sembla ser espectacular, i me l'han recomanat a una de les botigues de pastissos on compro (Alice Cake Shop de Sant Cugat).


Doncs no m'enrotllo més, vaig fer el pastís de taronja el divendres al matí (l'hauria d'haver fet dijous nit). Quan era tebi el vaig voler desmotllar i com no havia posat un paper de forn al fons del motlle es va enganzar una mica, segon error. Vaig recol·locar els trossets enganxats i al migdia el vaig cobrir amb el ganache de xocolata. Aquí l'error va ser no haver posat el pa de pessic a la nevera per refredar-lo (embolicat amb paper de film) i a més, pensar que cobrint-lo amb el ganache no es notaria la part enganxada. Clarament hauria d'haver-la retallat amb la lira o un ganivet i així hagués quedat ben anivellat. Ai la lira, quan vaig tallar el pa de pessic per la meitat per posar-hi el farciment, vaig fixar la mesura per cada extrem però vaig veure que el tall havia quedat una mica torçat... i és que m'havia caigut el peu d'un dels extrems (el tap perquè no rellisqui)... com em conec, m'ho vaig prendre bé, mira, coses que passen, havia decidit que no m'estressaria. Bé, torno al ganache, que equivocadament havia posat a la nevera una estona per endurir-lo una mica, malament! Ha de teniu una textura de nocilla (fora de la nevera) i és clar, entre el pa de pessic que estava tou, apedassat i el ganache algo dur, vaig patir de valent perquè no se'm trenqués, ja que a cada passada de l'espàtula semblava que m'enduia mig pastís. A vegades no sé perquè faig aquestes coses, si és que és obvi que l'estic cagant, però me n'adono quan ja l'he feta...

Vaig farcir el pastís de ganache de xocolata i el vaig cobrir totalment. Per fer-ho, l'havia col·locat sobre una reixeta amb tres potes que tinc (és un utensili del microones per escalfar amb grill)... i PATAPAM, moc sense voler una pota que se surt del marbre i el pastís cau a terra. Ric. Tela, com pot ser?? La bona notícia és que havia posat una base folrada de paper d'alumini sota el pastís, i com cau completament de peu, no ha passat res, bé, simplemet s'ha desplaçat una miqueta lateralment i amb les mans el recol·loco lleugerament perquè no sembli un pastís a l'estil de la torre de Pisa. Doncs ja el tenim preparat per cobrir-lo amb el fondant al vespre, quan el ganache ja s'havia endurit.


Vaig tenyir el fondant de color blau, el vaig estendre i folrar el pastís. Vaig tenyir més fondant de color marró per fer les lletretes amb uns motlles, la cinta i el llaç. Per fer el llaç vaig veure un vídeo al youtube crec que de Keyks, i el vaig deixar assecar-se tota la nit. Per fer el dibuix de gatet l'havia de traslladar al pastís. Primer vaig intentar calcar-lo, resseguint el dibuix amb retolador comestible i pressionant una miqueta sobre el pastís, però simplement vaig traslladar algunes taques. Una altra errada, fer-ho amb un paper de forn que no és llis sino que fa un granet com una mini quadrícula que va quedar una mica marcada al pastís (el del Mercadona)...no passa res! Finalment el vaig marcar amb un palillo, resseguint la línia amb el paper sobre el pastís. Com m'havia acabat la xocolata fondant, només tenia unes rajoletes de xocolata sense sucre Valor, doncs vinga, a desfer-la al microones i cap al llapis rodonet del Lekue per fer el dibuix. I ara ja he après perquè sempre comprem xoco fondant pels pastissos, perquè l'altra es va solidificar molt ràpid i no queda gaire bé. Tot i això, vaig seguir amb el pla, i em vaig sortir amb la meva, amb el meu pastís pel Pau. D'altra banda, n'he après moltíssim de cara als propers pastissos que faré ;)

Espero que tota aquesta història us serveixi per estalviar-vos algun ensurt! Realment és fàcil, però les coses s'han de saber.