divendres, 18 d’octubre de 2013

Pastís de llimona



Per la base vaig fer servir la recepta de la Thermomix, però crec que es pot millorar fent servir les que proposa el blog webos fritos, d'on vaig treure la idea i la crema de llimona. 

Vaig optar per recobrir el pastís amb nata com havia vist al programa cuines de TV3 on feien un pastís de llima, massa contundent pel meu gust.


Ingredients:

(per la base, aquestes quantitats fan dues bases)
- 350 gr de farina
- 130 gr de mantega freda a trossets
- 70 gr d'aigua
- 1 pessic de sal
- 1 culleradeta de sucre
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1 ou batut per pintar la massa
(per la crema de llimona)
- 100 gr de sucre
- la pell d'una llimona
- 350 gr d'aigua
- 150 gr de suc de llimona
- 3 rovells d'ou
- 50 gr de Maizena
(per decorar)
- 400 ml de nata per muntar
- 75 gr de sucre

Preparació:

Comencem per la base. Posem tots els ingredients a la Thermomix en l'ordre que apareixen a la llista. Programar 15 segons a velocitat 6. Posem la massa a una bossa de plàstic o coberta de paper film i la deixem reposar a la nevera durant 15 minuts. Aquesta massa no s'ha de treballar gaire.

Estirem la massa amb un corró i cobrim el motlle. Es recomana mullar la vora del motlle amb aigua perquè quedi ben segellat. Tornem a deixar-ho reposar 15 minuts a la nevera. Pintar la superfície amb ou batut i punxar amb una forquillaperquè no pugi durant la cocció.

La posem al forn preescalfat a 180ºC durant 15 minuts. La deixem refredar.

Per fer la crema de llimona, triturem el sucre amb la pell de llimona (sense la part blanca) amb un molinet, batedora o amb la Thermomix. Posem a un cassó l'aigua, el suc de llimona, els rovells, la Maizena i el sucre aromatitzat. Ho coem a foc lent tot batent amb unes varilles fins que qualli. Ho deiem  temperar i ho estenem sobre la base.

Muntem la nata amb la batedora elèctrica i anem afegint el sucre fins que quedi ben muntada. La repartim sobre la crema de llimona.

I ja la teniu feta, es pot utilitzar una massa ja feta de manera que fer aquest pastís encara és més ràpid. I ara que me la miro, la propera vegada hi posaré menys nata, tot i que així estava molt bona!



diumenge, 13 d’octubre de 2013

Cake de pastanaga amb frosting de mascarpone



Un altre descobriment recent ha estat de la mà de la meva mare, que em va parlar d'un programa que fan a Barcelona TV que es diu "La vida en dolç". El presenta la Renata, una noia molt dolça, com no podia ser d'una altra manera, que manté una estètica molt cuidada en tot el que fa.

A cada capítol ens ensenya un parell o tres de receptes que giren entorn un tema (per exemple: preparar un picnic amb els amics, uns dolços pels seus nebots o uns detalls per l'aniversari dels seus pares). D'altra banda, apareixen botigues especialitzades en dolços i decoració en general que em semblen molt interessants.

En resum un programa cuqui presentat per dues noies cuquis que fan i ens ensenyen coses CUQUIS!

Doncs bé, la recepta que ens va cridar l'atenció i que feia temps que volíem provar és el pastís de pastanaga. Aquí teniu el link, i a continuació la recepta!

Ingredients:

(pel pastís)
- 350 gr de pastanaga
- 300 gr de farina
- 300 gr de sucre morè
- 200 ml d'oli de girasol
- 3 ous
- 1 cullerada d'essència de vainilla
- 1 sobre de llevat en pols
- 1 cullerada de canyella en pols
(pel frosting)
- 250 gr de formatge mascarpone
- 150 gr de sucre
- 60 gr de mantega
- 75 gr de nous

Preparació:

Ratllem les pastanagues una vegada els hem tret la pell. Posem els ous i el sucre en un bol i ho batem amb la batedora elèctrica. Afegim l'oli, la vainilla, el llevat i la farina i seguim batent. Quan estan tots els ingredients barrejats afegim la pastanaga i acabem de batre perquè quedi ben integrada a la barreja. 

Ho aboquem a un motlle i ho coem al forn a 180ºC durant uns 45 minuts o fins que al punxar amb una agulla surti neta.

Per a preparar el frosting, batre el mascarpone amb la mantega fins que estiguin ben integrats. Afegir el sucre i seguir batent fins que quedi cremós. Extendre per sobre del pastís i decorar amb les nous repartides sobre el frosting.

És un pastís molt esponjós, ens va encantar!
(per cert, com veieu jo no vaig fer el frosting per allò de cuidar una mica la línia...)