dimecres, 13 de juliol de 2011

Lassanya de gambes amb verduretes i ceps




Tot i que és un plat de Nadal, es pot adaptar a qualsevol època de l'any, ara mateix a l'estiu pot venir molt de gust per sopar. Ah! Me n'oblidava, vaig aprendre aquesta recepta al curs de cuina de Nadal que vaig fer a l'escola de cuina de la Montse Seguí l'any passat, una meravella!

Jo el vaig fer estil tapa, només vaig posar una capa de gamba i de verduretes, pero val la pena fer-la sencera.

Ingredients per a 4 persones:

- 600 gr de cues de gamba vermella pelada (la congelada de la peixeteria és molt bona)
- 1 ceba
- 1 porro
- 2 pastanagues
- 1 carbassó
- 1 manat de puntes d'espàrrec
- 250 gr de ceps
Per la salsa:
- 1 dl de fumet de peix
- 100 gr de gambes (senceres sense pelar)
- 1 y 1/2 dl d'oli d'oliva 0'4
- sal Maldon

Preparació:

Col·locar un tros de paper film a la taula de treball i col·locar 4 o 5 gambes segons la mesura i tapar amb un altre tros de paper film. Aixafar amb l'ajuda d'un corró fins que quedi una capa fina. Reservar a la nevera. Repetir l'operació fins a obtenir 8 discos o rectangles de gambes.

Colocar el marisc a una safata que pugui anar al forn untada lleugerament amb oli, salar, amanir amb més oli i coure al forn preescalfat a 180ºC durant aproximadament 4 minuts.

Pelar la ceba, laminar y sofregir en un cassó de fons gruixut amb oli calent (entre 10 i 15 minuts).
Rentar el porro, tallar a tires fines i fregir en oli calent.
Pelar la pastanaga, tallar a la juliana i saltar al dente.
Rentar el carbassó, laminar (en forma d'encenalls) i procedir como amb la resta d'ingredients.
Coure les puntes d'espàrrec al dente amb aigua bullint i sal. Escórrer, refrescar i saltejar.
Rentar els ceps, laminar i saltar en una paella amb oli calent.

Per preparar la salsa, reduir el fumet de peix a la meitat. Saltar les gambes en un cassó amb una mica d'oli calent. Retirar, pelar i introduir de nou al foc pells i caps amb 1 dl i 1/2 d'oli. Confitar a foc suau durant10 minuts. Triturar, colar (amb el xino i morter) i incorporar a la reducció de fumet poc a poc amb el batedor de mà. Rectificar de sal.

Per acabar, col·locar una base de gambes en el centre del plat i alternar les diferents verdures i els ceps (amanint una mica amb la salsa). Tapar amb la base de marisc restant i amanir amb una mica d'oli. Introduir la lassanya de gambes al forn preescalfat a 180ºC durant 2 minuts just abans de servir. Retirar, salar amb sal Maldon i servir al moment amb la salsa. Decorar al gust (per exemple amb una mica de cibulet).

diumenge, 10 de juliol de 2011

Quiche de pernil dolç, olives negres, alfàbrega i parmesà



Em venia de gust fer alguna cosa per sopar el cap de setmana passada, per variar de l'amanida, el bikini i les torrades amb tomàquet i embotit.

Ingredients:

- 1 massa de pasta brisa
- 3 ous
- 200 ml de llet
- un bon grapat de formatge parmesà
- unes fulles d'alfàbrega
- 150 gr de pernil dolç
- 1 grapat d'olives negres sense pinyol
- sal i pebre

Preparació:

Coure la massa de pasta brisa segons indica el paquet (perimer 10 minuts tapada amb paper d'alumini i després 5 minuts més descoberta).

Mentrestant, batre els ous, salpebrar, afegir la llet sencera i seguir batent. Abocar la barreja sobre la massa i anar-hi repartint per sobre el pernil dolç tallat a trossos (el teníem tallat a làmines), les olives també trossejades, l'alfàbrega trinxada (que prèviament haurem rentat amb aigua i eixugat amb paper de cuina) i finalment el formatge parmesà ratllat.

Coure al forn durant 20 o 30 minuts fins que estigui cuita a 180ºC. Deixar atemperar uns minuts i a gaudir!

Còctel de cava


El primer va ser el més fàcil, un
còctel que vaig veure al blog de la Gemma La cuina de casa, senzill i molt bo, una fantàstica manera de començar un sopar de Nadal.

Ingredients per a unes 8 persones:


- 1l de cava, com més bo millor

- 1 llauna de 33cl de Bitter

- 8 terrossos de sucre

Preparació:

Posar un terròs de sucre a cada copa. Omplir un terç de la copa amb el Bitter i 2 terços amb el cava. Servir immediatament molt fred.