dimarts, 15 de juny de 2010

Risotto de salmó fresc



Un altre risotto molt saborós i complert, una bona manera de menjar peix.

Ingredients per a 4 persones:

- 320 gr d'arròs carnaroli (2 grapats per persona)
- 2 talls de salmó
- 2 cebes
- 1 litre de brou de peix (es poden utilitzar les espines del salmó)
- sal i pebre blanc
- 1 copa de vi blanc sec (200 ml)
- 2 grapats de formatge parmesà ratllat
- oli

Preparació:

En una paella coberta amb oli, poseu la ceba picada a sofregir fins que sigui transparent (no s'ha de torrar). Tot seguit, afegir l'arròs carnaroli, que ha de sofregir durant un parell de minuts. Afegir el vi i deixar-lo reduir.

Quan l'arròs s'hagi begut el vi, anirem posant el brou (bullent, això és molt important per no tallat la cocció de l'arròs). Cada vegada anirem cobrint l'arròs amb el brou i esperarem a que se'l begui tot per afegir-ne una altra vegada.

Rectificar de sal i pebre. Quan quedin uns 5 minuts perquè l'arròs estigui al punt, afegirem el salmó que haurem tallat a daus mitjans previament. Seguim afegint brou. Passats els 3-5 minutets, apaguem el foc (encara ha de ser sucós) i afegim un parell de grapats de parmesà, remenar i ja ho podem servir.

dilluns, 14 de juny de 2010

La coca de la Vicky





De la meva infantesa a casa la meva àvia recordo arribar, anar a la cuina i obrir el forn. Quasi sempre hi trobava una safata ben grossa amb "la coca de poma". Si era divendres, la coca era recén feta, molt tendra i tota la casa en feia olor. A mida que passava la setmana s'anava assecant fins que entre tots ens l'acabàvem. Acompanyada de xocolata, de la que l'àvia amagava perquè l'avi no en mengés, estava boníssima! La Vicky és la persona que ha estat sempre ajudant a fer la feina de casa l'àvia i aquesta és la seva coca.

Ingredients per a un motlle de 23 cm de diàmetre:

- 3 ous
- 250 gr de farina
- 1 sobre de llevat Royal
- 1 iogurt natural
- 1 i 1/2 mida de iogurt de sucre
- 1 mida de iogurt d'oli
- 1 poma Golden

Preparació:

Es barregen tots els ingredients a un bol. Primer batem els ous amb el sucre, a continuació tamisem la farina amb el llevat i seguim batent amb el batedor elèctric. Afegim el iogur i l'oli. Ho aboquem sobre un motlle que hem untat amb mantega i farina i repartim per sobre la poma pelada i tallada. Repartim una mica de sucre per sobre i ho enfornem a 180ºC durant 45 minuts aproximadament.

Aquesta mida és la meitat de la que feia la Vicky, tot depèn de la gana o dels que sigueu a casa!

diumenge, 13 de juny de 2010

Encenalls de pollastre amb maionesa de curry



Un altre plat senzill, dels que es disfruten perquè es mengen picant del plat amb els dits, i sucant els encenalls amb la maio. No soc molt aficionada als fregits i arrebossats, però s'ha de reconèixer que de tant en tant venen de gust i tampoc cal ser tan estricte amb la dieta quan no hi ha problemes de salut.

Fa uns dies vem dinar a un bar-restaurant on havíem dinat diàriament durant forces mesos quan vaig començar a treballar per la zona de Les Tres Torres. Un menú variat i bo a un preu raonable. Com a segon plat hi havia aquests encenalls que vem disfrutar de valent, i se'm va ficar al cap fer-los a casa aviat. Ja ho puc tatxar de la llista!

Ingredients per a 2 persones:

- 2 petxugues de pollastre
- 1 ou
- farina de galeta/pa ratllat
- sal
- maionesa (oli, un ou i sal)
- curry

Preparació:

Es netegen les petxugues de greixos i altres ossets que poden haver quedat. Es fileteja en 2 o 3 parts cada petxuga (depenent de lo gruixudes que siguin), i se'n fan talls en forma d'encenall que no siguin molt fins ja que només menjareu arrebossat. Es passen els encenalls de pollastre, salats, per l'ou batut i a continuació s'arrebossen amb la farina de galeta. Es fregeixen en una paella amb oli abundant a foc alegre fins que estan torradets i es reserven sobre paper absorvent per treure l'excés d'oli.

Es prepara la maionesa i s'hi afegeix el curry al gust, que barregem fins que quedi integrat.

Renteu-vos les mans, i a picar!!!

Amanida de cuscus amb verduretes



S'acaba la primavera, plena de pluja i ben fresqueta com ha estat. De moment sembla que el temps seguirà inestable i això significa que hem d'aprofitar cada ullada de sol que aquests dies ens regalen. Avui hem fet un dinar a la terrasseta, mentre esperem al Marc (que sembla que es troba molt bé a la panxeta). Més fàcil impossible, i amb un gustet bo i refrescant.

Ingredients per a 4 persones:

- 250 gr de cuscus
- 2 tomàquets pera
- 1 ceba tendra
- 1 pebrot vermell mitjà
- 1 pebrot verd
- un grapat d'olives negres
- mitja llimona
- oli i sal
- comí en pols
- unes fulles d'alfàbrega

Preparació:

Fer el cuscus segons les indicacions del paquet que hagueu comprat. En el meu cas, he portat a ebullició 250 ml d'aigua amb sal i un raig d'oli i ho he abocat sobre el recipient on hi havia el cuscus. Es remena breument i es deixa reposar 3 minuts. Es rasca amb una forquilla per a separar els grans i es cou amb una mica de mantega en un cassó un parell de minuts. Ho reservem.

Rentem les verdures i les tallem a trossets petits: el pebrot vermell i verd, la ceba, les olives, els tomàquets (als que hem tret el cor i les llavors). Ho afegim sobre el bol amb el cuscus que hem preparat i ho amanim amb el suc de la llimona, un raig d'oli, una mica de sal al gust, un polsim de comí i unes fulles d'alfàbrega picadeta.

Es remena l'amanida i si hi ha temps es deixa refredar a la nevera tapada amb paper film.

Està clar, no he descobert la sopa d'all, però si no ho heu fet ja, proveu-la! Es poden fer moltes combinacions d'ingredients, com posar-hi cogombre, o menta i julivert enlloc d'alfàbrega, tot depèn d'allò que tingueu per casa ;)