dimecres, 23 d’abril de 2008

Flam de plàtan i mascarpone



Per ser un pastís improvitzat, ha estat un petit èxit, quan podria haver estat un gran fracàs. Com havia d'anar acabant les restes de la nevera, vaig fer un combinat que de segur tornaré a fer una altra vegada.

Ingredients:

- 2 plàtans
- 3/4 de terrina de formatge mascarpone
- 1 got de llet de soja
- 2 ous
- sucre, unes 2 cullerades
- moscatell
- 1 nou de mantega
- caramel pel motlle

Preparació:

Pela i talla a rodantxes els dos plàtans. Posa'ls a una paella o un cassó quan la mantega ja estigui desfeta i cou-los uns minuts. A mida que es van fet, ves-los aixafant i tira-hi un bon raig de moscatell; flambeja-ho.

En un bol, barreja-hi la llet, el mascarpone, els ous, el sucre i finalment afegeix el plàtan. Si et queda algun grumoll, passa-hi la batedora i/o cola-ho.

Aboca la barreja en un motlle rectangular o en flameres, prèviament untat amb el caramel i coure al bany maria durant una horeta a uns 180-200ºC.
Segur que acompanyat amb nata queda molt bo, nosaltres ens l'hem anat menjant de postres així mateix.

dilluns, 21 d’abril de 2008

Pa integral amb pipes



Des d'aquest dissabte, formo part del club de la panificadora!!! Fa temps em va sorprendre això de fer pa a casa. Hi ha blogs que només parlen de pa, cosa que em semblava curiós, i hem anat descobrint que amics i coneguts tenen panificadores i es fan el seu pa. Total, dijous sopant amb el Sergi i la Mònica vem arribar a la conclusió que no podíem estar més temps sense ella...la panificadora! Vem agafar la barateta, la Taurus My Bread (69 Eur al Media Markt).
I aquí en teniu el primer resultat.



Ingredients:

- 1 got i 2 cullerades soperes d'aigua
- 1 cullerada i 1 1/2 culleradeta de mantega
- 1/4 de got de sucre
- 1 i 1/4 culleradeta de sal
- 3 i 1/2 gots de farina
- 2 i 1/4 culleradetes de llevat
- pipes pelades

Preparació:

Posar tots els ingredients a la panificadora, de més a menys líquid. Posar el programa per fer pa integral (4.10 h). Quan la màquina pita, afegir les pipes i continuar el programa. Deixar refredar 15 minuts abans de desmotllar.



Ens ha quedat molt bé de gust i textura, però de forma...no ha quedat rodonet de dalt (a la primera foto queda a sota i no es veu), sinó en forma de u. Potser algun professional de les panificadores ens pot aconsellar. Ara ja tinc nova secció, pel que seguirem panificant ;)

diumenge, 20 d’abril de 2008

Risotto de foie gras i tòfona



Tenia ganes de provar aquest risotto i com tenia una mica de foie a la nevera, no hi havia excusa, vaig comprar la tòfona que em faltava i a cuinar! Pot ser perfectament un plat únic.

Ingredients per a 4 persones:

- 400 gr d'arròs per risotto
- 200 gr micuit de foie gras
- 40 gr de tòfona negra
- 2 cebes de figueres
- 1 copa (200 ml) de vi blanc
- 1 litre de brou de pollastre
- 50 gr de mantega
- 100 gr de parmesà
- oli, sal i pebre blanc

Preparació:

Pelar les dues cebes, tallar-les ben petites i confitar-les amb una mica d'oli i mantega. Després, afegir-hi l'arròs i enrossir-ho. Abocar el vi blanc i deixar que s'evapori l'alcohol. A continuació, mullar l'arròs amb una mica de brou i a mida que el vagi absorbint afegir-ne més fins que s'acabi. Rectificar de sal i pebre. Enretirar del foc quan quedi poc brou.

Afegir la tòfona ratllada, la mantega i el parmesà i barrejar-ho molt bé. Acabar-ho amb el foie per sobre i amb un soplet, donar-li una mica de temperatura.

Portar-ho se seguida a taula (fer les fotos ràpid!) i que cadascú acabi de remenar el foie amb el risotto...queda boníssim!!!

Batut de llet de soja amb kiwi i maduixes



El batut del diumenge!

Ingredients:

- 1 got de llet de soja
- 4 maduixes
- 1 kiwi
- sucre moreno

Preparació:

Pelar el kiwi i tallar-lo a trossos. Rentar, treure les fulles de les maduixes i tallar-les. Posar la llet de soja, la fruita i el sucre a la batedora durant un parell de minuts.


Ho he acompanyat amb un parell de galetes digestive.

dimecres, 16 d’abril de 2008

Pasta de soja amb tonyina i olives



Aquesta és la meva proposta per l'HEMC del mes dedicat a la soja. He triat una varietat que no havia provat mai, la pasta de soja, i m'ha agradat molt (el preu no tant).

hemc21 - soja


Ingredients per a 4 persones:

- 200 gr de pasta de soja (en aquest cas, espaguetis)
- 150 gr de tonyina fresca
- 40 gr d'olives negres sense òs
- 2 cullerades d'alcaparres
- mig gra d'all
- salsa de soja
- oli

Preparació:

Tallar la tonyina a daus.

Picar l'all i daurar-lo durant un minut. Afegir les olives, la tonyina i les alcaparres. Continuar la cocció un altre minut i afegir els fideus que hem bullit amb aigua i sal (l'estona que indiqui el paquet) i hem escorregut. Afegir un raig de salsa de soja, unes llavors de sèsami i saltejar durant un minutet. Rectificar de sal i servir.


És fàcil de preparar i ràpida de fer. El més "difícil" és trobar la pasta de soja, que vaig comprar a un herbolari.

diumenge, 13 d’abril de 2008

Filet de porc amb cebes i panses



Aquest és un dels plats estrella de ma mare i és la primera vegada que el faig. Havia d'anar sobre segur!

Ingredients per a 4 persones:

- 2 filets de porc d’uns 300 g cadascun
- 50 g de panses
- 5 cebes dolces mitjanetes
- 50 cc de conyac
- 100 cc de vi blanc
- 150 cc de llet
- farina i mantega
- oli, sal, pebre i sucre

Preparació:

Talleu els filets en 4 talls cadascun, aplaneu-los una mica i salpebreu-los.

Traieu les cuetes de les panses, poseu-les en una tassa a remullar amb el conyac.

Peleu, renteu i talleu les cebes a la juliana. Foneu una cullerada de mantega en un cassó, tireu-hi les cebes, tapeu-les i dexeu-les coure a foc suau sacsejant-les de tant en tant. A mitja cocció poseu-hi una mica de sal i el vi, i deixeu que es redueixi. Afegiu-hi una culleradeta de sucre i dexeu-les encaramel•lar lleugerament.

Poseu una mica d’oli en una paella petita i fregiu-hi les panse escorregudes fins que s’inflin. Retireu-les amb l’escumadora i afegiu-les a les cebes.

Desfeu una cullerada rasa de farina amb el conyac de remullar les panses. Afegiu-hi la llet, aboqueu-ho al cassó de les cebes i coeu-ho a foc suau uns 5 minuts. Tasteu-ho i rectifiqueu-ho, si cal.

Poseu oli en una paella i fregiu-hi els talls de carn a foc viu de manera que quedin rossos per fora i poc cuits per dins. Col•loqueu-los al plat coberts de la salsa de cebes i panses. Ho podeu acompanyar d'arròs, en aquest cas l'he esporvorejat amb tòfona negra.

Bunyols de gorgonzola i nous



Ingredients:

- 150 g de formatge gorgonzola (o rocafort)
- 4 ous
- 90 g de mantega tova
- 150 g de farina
- 50 g de nous
- 250 cc d’aigua
- oli abundant per fregir

Preparació:

Poseu un cassó al foc amb l’aigua, la mantega a trossets i un pessic de sal. Quan arrenqui el bull, tireu-hi la farina de cop i remeneu-ho amb força fins que es formi una bola que es separi de les parets. Aboqueu la pasta en un bol i dexeu-la refredar lleugerament.

Mentrestant, trossegeu les nous, aixafeu el formatge i reserveu-ho. Efegiu els ous a la pasta, un a un, treballant la pasta entre ou i ou fins que quedi ben unida i fina. Finalment, barregeu-hi el formatge i les nous.

Poseu oli abundant a un cassó. Agafeu porcions de pasta amb una cullera i amb l’ajuda d’una altra cullera aneu-les tirant a l’oli i fregiu-les. Pocureu que l’oli no sigui massa calent. Feu-los petitons que us quedaran més bons.

Broqueta de gambes i tomaquets



Ingredients per a 4 persones:

- 12 gambes pelades (o llagostins mitjans)
- 8 tomaquets cherry
- sal maldon
- 4 palets

Preparació:

Només cal rentar les gambes, assecar-les amb paper absorbent i muntar la broqueta posant primer un tomaquet, després les tres gambes i per últim l'altre tomaquet. Fer les broquetes a la planxa amb sal maldon just abans de servir i llest.

Tapa de mousse de foie amb mango caramelitzat



Ingredients:

(per la mousse)
- 100 ml de brou suau de verdures i pollastre
- 1 full de gelatina
- 125 gr de terrina de foie mi-cuit
- 150 ml de nata líquida per muntar
- sal i pebre
(per al mango caramelitzat)
- mig mango
- 1 cullerada sopera de sucre
- mitja nou (10 gr) de mantega

Preparació:

Pela i talla el mango em daus de mig cm de costat. Posa'l en una paella antiadherent amb una cullerada sopera de sucre i mitja nou de mantega i cou-lo a foc lent fins que agafi color i comenci a caramelitzar-se. Reserva'l.

Posa el full de gelatina a remullar en aigua freda, i el brou de pollastre a bullir. Quan bulli, aparta'l del foc i afegeix-hi la gelatina, ben escorreguda, i el foie tallat a dauets. Tritura-ho bé i posa-ho a punt de sal i pebre. Deixa-ho refredar a la nevera.

Quan el foie sigui fred, bat la nata fins que estigui semimuntada. Afegeix-ne la meitat a la barreja utilitzant una espàtula flexible de manera suau i després afegir l'altra meitat. Presenta-ho posant una culleradeta de mango al fons d'un got de "xupito" i acaba d'omplir-la amb la mousse.

Reserva-les a la nevera fins al moment de servir. També es pot substituir el mango per unes gotetes de reducció de Pedro Ximénez posades al fons de la copa. És una recepta de la Marta Carnicero del llibre "Passa'm la recepta".

Preparant el viatge a Islàndia...


Aquest dissabte han vingut a dinar la Joana, la Cèlia i el Jeroni per acabar de preparar el viatge cap a Islàndia. Com el dinar d'anada va ser extra, al de tornada hem intentat estar al seu nivell ;) Com la Joana fa poc ha fet un anyet i ara ja pot començar a menjar de tot, ha estat la cap de taula d'honor.


El menú ha estat el següent:


entrants
- tapa de mousse de foie amb mango caramelitzat
-
suc cremós de pèsols
-
broqueta de gambes amb tomaquets
-
bunyols de gorgonzola amb nous

plat principal
- filet de porc amb cebes i panses

postres
- tiramisú i, com no, catànies! (Jeroni i Cèlia)

Com els últims anys hem fet vàries visites a la Rioja i les seves bodegues, hem begut un Remelluri Reserva del 2001 que vem comprar l'última vegada, i que hem trobat molt bo.

Al menú podreu anar trobant els links a les receptes.

dissabte, 12 d’abril de 2008

Crema de porro i patata amb musclos



Els musclos quasi no aporten calories i, en canvi, aporten una bona quantitat de minerals com: calci, ferro, magnesi, potasi, fòsfor i sobretot iode. Aquesta crema és ben suau i els musclos ben frescos queden molt bons.

Ingredients per a 4 persones:

- 750 gr de porros
- 500 gr de patates
- 1 kg de musclos
- 3 grans d'all
- 100 ml de sidra (o vi blanc)
- 1 brot de farigola
- 1 fulla de llorer
- 1 litre d'aigua
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- sal

Preparació:

Netejar i picar els porros. Pelar i trossejar les patates i els alls. Escalfar l'oli en una olla i enrossir-hi els alls. Afegir els porros i salar-ho. Incorporar-hi l'aigua i, al primer bull, abaixar el foc i deixar-ho coure uns 15 minuts. Afegir les patates i coure-ho 20 minuts més.

Rentar els musclos. Posar la sidra en una olla amb la farigola i el llorer, escalfar-ho a foc viu i afegir-hi els musclos fins que s'obrin.

Triturar la crema de porro i patata, i afegir el suc de la cocció dels musclos. Barrejar-ho bé i servir amb els musclos.

dijous, 10 d’abril de 2008

Iogurt de coco amb pinya



Un postre de cada dia...no té massa secret, però queda mono...agafes un iogurt de coco i en poses la meitat en una copa. Talles una rodanxa de pinya natural a dauets, tires la meitat sobre el iogurt, i en fas una altra capa, afegint la resta del iogurt primer i de pinya després. Al final ho he coronat amb uns coquitos assecats.

dimarts, 8 d’abril de 2008

Macarrons amb salsa d'espinacs i ricotta



Aquesta és la recepta 101!!! Deu nidó...

L'he tret de la revista del DIR, que diu: "La pasta és rica en hidrats de carboni, conté més o menys proteïnes segons el tipus de gra, i el seu contingut en greixos és molt baix, fins i tot inexistent en colesterol, ja que és un aliment d'origen vegetal." O sigui que ja sabeu, a menjar pasta!!

Ingredients per a 4 persones:

- 450 gr d'espinacs
- 400 gr de macarrons (per un bon plat)
- 150 gr de formatge ricotta o mató
- 50 gr de panses
- 2 dents d'all
- 3 cullerades de pinyons
- 1 cullerada de mantega
- pebre i nou moscada
- oli (2 cullerades) i sal

Preparació:

Prepara i neteja els espinacs. Escalda'ls breument en aigua salada bullint, escorre'ls bé i pica'ls.

Cou els macarrons fins que estiguin al dente i escorre'ls.

Escalfa oli en una cassola i sofregeix breument els espinacs picats. Pela l'all, pica'l i afegeix-lo. Amaneix amb sal, pebre i nou moscada. Barreja els pinyons amb els espinacs i segueix sofregint uns minuts. Torra els pinyons en una paella sense greix fins que estiguin daurats.

Barreja els macarrons amb la cullerada de mantega i els espinacs i afegeix els pinyons i el formatge ricotta. Mescla-ho tot.

M'ha encantat...mmm!

dissabte, 5 d’abril de 2008

Pastís de xampinyons i carbassó



Aquest cap de setmana hem gaudit de la mítica calçotada mauriciana. Hi ha hagut de tot: calçots, carn a la brasa, truita de patates (amb i sense ceba;), quiche lorraine especial, super amanida de pasta (made in Mari) i nosaltres hem portat aquest pastís. Dels postres se n'ha encarregat la colla Seat, tot molt bo!! Cal fer una menció especial de la súper olla de salsa romesco que fa la mare del Maurici, ESPECTACULAR!

Aquest pastís de verdures és molt suau i es pot menjar, calent, tebi, o fred.

Ingredients:

Per a la beixamel:
- 1/2 litre de llet
- 50 gr de mantega
- 50 gr de farina
- pebre blanc

Per al pastís:
- 3 ous
- 1 carbassó gros
- 300 gr de xampinyons
- 1 nou de mantega i 1 cullerada de farina per preparar el motlle

Preparació:

Preparar la beixamel: escalfar la llet en un cassó. Fondre la mantega en un altre cassó a foc lent. Afegir-hi la farina i coure-ho tot junt, remenant-ho constantment, durant 1 minut. Apartar la barreja del foc i afegir-hi una mica de sal i pebre. Afegir la llet bullent a la barreja i tornar a posar al foc, que ha de ser suau. Remenar-ho tota l'estona amb unes varetes fins que torni a bullir, deixar-ho coure durant un minut més, sense parar de remenar, apagar el foc i reservar.

Escalfar el forn a 190ºC. Netejar bé el carbassó (no el pelis). Tallar-lo en 4 tires longitudinalment i fer-ne rodantxes de mig cm de gruix aprox. Saltar el carbassó amb un fil d'oli en una paella molt calenta i quan comenci a agafar color, posar-lo a punt de sal i pebre i reservar sobre paper absorbent.

Netejar bé els xampis i tallar-los a quarts (o comprar directament una safata amb els xampis tallats). Saltar-los en tres tandes (si els saltes tots alhora, deixaran anar molta aigua i bulliran). Posar-los a punt de sal i pebre.

Untar un motlle rectangular d'uns 20 cm de llarg amb la mantega i repartir-hi la farina. Batre els ous amb una mica de sal, barrejar-los amb la beixamel i afegir-hi el carbassó i els xampinyons. Abocar-ho al motlle i enfornar uns 20 minuts fins que sigui consistent (punxar per comprobar). No desmotllis el pastís fins que sigui fred o es trencarà!

Es pot acompanyar d'una salseta de pebrot, de maionesa, repartir-hi parmesà per sobre o uns pinyons torradets.

dimecres, 2 d’abril de 2008

Llobarro al forn amb tomàquet i olives



És una recepta que he fet vàries vegades, amb diferents tipus de peix, i sempre m'agrada. És de la Rusqui.

Ingredients per a 4 persones:

- llobarro (1 kg i mig aprox.)
- 8 tomàquets
- xerès sec
- oli d'oliva
- 70 gr d'olives negres
- all i julivert
- sal i pebre

Preparació:

Demaneu a la peixeteria que us netegin el llobarro d'escates, que en treguin l'espina del mig i us en facin filets.

Rentar els tomàquets. Obrir-ne 4 per la meitat, treure'n les llavors i ratllar-los. Reservar el tomàquet ratllat amb una mica de xerès sec, oli, sal i pebre. Els altres 4 tomàquets, tallar-los a rodantxes d'1 cm i reservar. Picar l'all i el julivert ben fi.

Col·locar, al fons d'una safata de forn, el tomàquet ratllat amanit amb l'all i julivert i els tomàquets tallats amanits amb sal, pebre i un raig d'oli. Posar-ho al forn a 200ºC durant 4 minuts.

Treure la safata i repartir per sobre les olives (jo les tallo a rodantxes) i els filets de llobarro, salats per la part de la carn i col·locats amb la pell a sobre. Amb una cullera, posar una mica del suc de la cocció al damunt de cada filet i acabar d'enfornar a la mateixa temperatura només 3 minuts més (o 4!).

Per fer el plat més consistent hi podeu posar unes rodantxes de patata (prèviament cuites al microones uns 5 minuts o al forn durant uns 12 minuts). Es pot cuinar el plat amb altres peixos com el lluç, o verats, rogers, pagells o sards, com recomana la Carme. També es pot fer amb butifarra crua o filets de pollastre (6 minuts de cocció llavors).

dimarts, 1 d’abril de 2008

Premi calidesa



El Manel de cuinar és generós m'ha concedit un premi a la calidesa d'aquest blog (per la seva frescor). Em fa molta il·lusió que hagis pensat en el kiwi i em dones encara més ganes de seguir fent sucs, pastissos i totes aquelles receptes que m'agraden o em criden l'atenció i compartir-les amb tots vosaltres.

Ara és el meu torn de premiar a 5 blocaires, i són.....

- La cuina de casa: Gemma, calidesa i sensibilitat!
- La cuina vermella: Tx i Ik, sou, la nostra familia
- Cocere: Iris, per compartir les petites coses (i l'hàmster tb)
- El meu patch: Maria Rosa, perquè ho fas tot amb el cor
- Cached light: per les matinades (poc càlides) buscant "la foto"

Risotto de fonoll i gorgonzola



Els que llegiu el Descobrir Cuina us sonarà aquesta recepta. Em va cridar l'atenció des del primer moment, així que aprofitant que era al mercat de Sant Feliu de Guíxols, vaig comprar el fonoll a un pagès per fer la recepta. Per cert, dedico la recepta al Manel, que com jo, és amant dels risottos i arrossos en general i el diumenge li hagués anat bé aquest risotto per oblidar-se de la son!

Ingredients per a 4 persones:

- 400 gr d'arròs carnaroli
- ceba confitada (un parell de cebes)
- 1 litre de brou de pollastre
- sal i pebre blanc
- 2 bulbs de fonoll
- 1 copa de vi blanc sec (200 ml)
- 200 gr de gorgonzola
- mantega
- fulles de fonoll

Preparació:

En una cassola alta (jo ho he fet en una paella) poseu la ceba confitada i una part de la mantega. Tot seguit, sofregir-hi l'arròs carnaroli fins que quedi ben transparent. Afegir-hi el vi i deixar-lo reduir.

Afegir-hi el bulb de fonoll tallat a dauets i anar-lo mullant de mica en mica amb el brou. Deixar-ho coure i anar afegint el brou a mesura que l'arròs se'l vagi bevent.

Rectificar de sal i pebre. Un cop cuit l'arròs, retirar-lo del foc deixant que quedi una mica caldós. Posar-hi la resta de la mantega i les fulles de fonoll.

Servir en un plat fons i acabar-lo amb una bola de formatge gorgonzola per sobre i, opcionalment, un tros de fonoll passat per la paella.

Veureu que queda un gust anissat del fonoll, però que és molt i molt suau, i el gorgonzola ben remenat...mmmm, ens va encantar!