dissabte, 27 d’octubre de 2007

Espaguetis amb musclos



Ingredients per a 4 persones:

- 400 gr d'espaguetis
- 1 kg de musclos
- 2 tomàquets madurs
- 1 gra d'all
- 5 cullerades d'oli d'oliva
- 1/2 got de vi blanc
- unes branques de julibert
- pebre i sal

Preparació:

Netejar ben bé els musclos i rentar-los amb abundant aigua freda. Pelar i pica l'all i el julibert. Rentar els tomàquets i ratllar-los. Escalfar l'oli a la paella i sofregir els tomàquets ratllats. Afegir l'all i el julibert al final i enrossir-los uns segons.

Afegir els musclos i el vi i, coure-ho a foc viu fins que s'obrin. Treure les closques buides i reservar a la paella tapada.

Coure els espaguetis al dente, escórre'ls i barrejar-los amb els musclos. Afegir una miqueta de pebre i escalfar-ho tot junt uns minuts tot remenant-ho.

dimarts, 23 d’octubre de 2007

Sardines a la planxa



Generalment, el peix és una bona font de vitamina B i, en el cas de les espècies greixoses, també de vitamines A i D. Pel que fa als minerals i oligoelements, la carn de peix està considerada una font valuosa de calci i fòsfor en particular, i també de ferro, zinc, seleni i coure. Els peixos d'aigua salada tenen, a més a més, un alt contingut de iode.

El peix blau conté entre un 5 % i un 15 % de greix; la composició d'aquest greix és rica en àcids grassos poliinsaturats omega-3, molt beneficiosos per al cor i l'aparell cardiovascular.

Els metges recomanen menjar peix quatre vegades a la setmana (dues peix blau), i per posar-ho en pràctica el dissabte vaig comprar unes sardines, que no havia fet mai pel mite de les olors que deixa a la cuina.

Ingredients per a 4 persones:

- 16 sardines
- 4 grans d'all
- julibert
- sal gruixuda
- oli

Preparació:

Neteja les sardines amb aigua freda i asseca-les amb paper absorvent i sala-les. Escalfa la planxa, que sigui ben calenta.

Tira un bon raig d'oli a un morter i aixafa-hi els 4 grans d'all ja pelats. Passa les sardines per la barreja d'oli i all, com si fos un arrebossat, i ja les pots fer a la planxa 3 minuts per banda.

En definitiva, que menjar sardines és sa, barat i molt fàcil!! Ah, i si poses l'extractor no queda cap mena d'olor a la cuina.

Flam de carbassa amb saltat de bolets i gambes



És la primera proposta amb productes de tardor. Ja veureu que la barreja de dolç i salat és molt bona!

Ingredients per a 4 persones:

- 1kg polpa de carbassa
- 1 got de vi blanc
- 1 got de llet
- 4 ous
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- 1 polsim de pebre picant vermell
- 1 cullerada de mantega
- 100gr de formatge parmesà ratllat
- sal i pebre

Pel saltat:
- 400gr de bolets de temporada
- 400 gr de gambes
- un gra d'all, julibert, oli i sal

Preparació:

Tallar la carbassa a daus i posar-la a una paella amb l'oli i el vi blanc fins que quedi tendra. Passar-la pel passapuré i reservar-la.

Batre els ous amb una miqueta de sal i pebre, i barrejar-ho amb la llet, el formatge i el puré de carbassa.

Distribuir la barreja en 4 flameres (o les que surtin, que seran més) untades amb mantega. Col·locar-les a una safata i afegir aigua fins que arribi a 2/3 de l'alçada.

Coure al forn, ja pre-escalfat a 170ºC durant uns 30 minuts. Desmotllar i esporvorejar amb el pebre.

Pel saltat: rentar els bolets, assecar-los i tallar-los a trossets. Pelar les gambes, rentarles i assecar-les. Escalfar l'oli a la paella, afegir primer els bolets i coure'ls a foc viu fins que perdin l'aigua, afegir l'all i el julibert (picats ben fins), les gambes, salar-ho tot i dexar-ho coure uns minuts tot barrejant fins que les gambes siguin fetes.

Una altra opció és fer el saltat de bolets i pollastre, queda un plat complert i és més econòmic.

dilluns, 8 d’octubre de 2007

Tomàquets farcits



He provat aquesta recepta aquest diumenge i l'he portat a casa els papis. A ma mare li ha agradat molt, s'ha de dir...i és que és senzilla però molt bona, i amb els tomàquets que vem comprar al mercat, no podia sortir d'una altra manera!
Val a dir que anava sobre segur, ja que el plat l'havia tastat a ca la sogra ;)

Ingredients per a 5 persones:

- 10 tomàquets d'amanir per farcir (grossos, vermellots i més madurs que verds)
- arròs (1 got i escaig)
- 3 llaunes de tonyina
- formatge parmesà en pols
- formatge ratllat
- oli
- sal i pebre

Preparació:

Primer de tot s'han de rentar bé els tomàquets i obrir-los per dalt fent un tall com si fos una tapa. Es buiden amb compte de no trencar-los, si tens una cullera especial per fer-ho millor. Es deixen els tomàquets cap per avall perquè deixin anar l'aigua.

Amb la polpa que hem tret dels tomàquets en fem salsa, en una paella amb una mica d'oli i sal. Mentrestant, bullim l'arròs en aigua amb sal.

Barregem dins d'un bol l'arròs ja refrescat amb aigua freda i escorregut, amb la tonyina i amb el suc de tomàquet. Afegim sal i pebre segons el gust i unes tres cullerades de parmesà. Es farceixen els tomàquets amb la barreja, es posa un grapat de formatge ratllat a sobre de cadasun d'ells i es gratinen al forn, que no ha d'estar massa fort perquè doni temps a que els tomàquets quedin ben fets.

Tàrtar de salmó



M'encanta el salmó de totes les maneres....fresc, fumat, fet a la planxa, amb papillot, el tàrtar...

Ingredients per a 4 persones:

- 200 gr de salmó fresc
- 1 cebeta
- 1 llimona
- julibert
- 1 cullerada d'alcaparres
- 6 gotes de Tabasco
- sal i pebre

Preparació:

Treure la pell i les espines dels trossos de salmó i tallar-los a dauets petits. Rentar la cebeta i picar-la ben fina. Fer suc de la llimona, i col·lar-lo. Rentar el julibert, assecar-lo amb paper absorvent i picar-lo ben fi.

Barrejar en un bol gran el salmó picat amb el suc de llimona, afehir-hi les alcaparres, el julibert picat i la cebeta, i barrejar-ho bé. Salpebrar i afegir el Tabasco (també queda bo amb sala Perrins o salsa de soja).

Folrar 4 motlles individuals amb film transparent i omplir-lo amb el tartar de salmó. Cobrir amb més film i deixar a la nevera almenys durant 30 minuts. Finalment es desmotlla i espot servir amb unes torradetes.

dimarts, 2 d’octubre de 2007

After Eight



Ideal per beure després d'un dur dia de feina...

Ingredients per a una persona:

- 2 kiwis
- 1 poma
- 6 branquetes de menta (fulla i tija)

Preparació:

Liquar la menta i reserva una de les branques per decorar. Pelar els kiwis i la poma, trocejar-los i liquiar-los. Combinar els sucs en un vas i decorar-lo amb la menta. Es pot dil·luir amb un raig d'aigua al gust.

Afegeix uns glassons i encara serà més refrescant. I si t'agrada la xoco...ja saps!

Wok de pollastre i mango



Tot i que és per fer-lo amb el wok, vaig haver d'adaptar el plat ràpidament a la paella quan vaig comprobar que el wok que m'havien portat els reis no era per cuines d'inducció... les verdures ja eren dins!

Ingredients per 4 persones:

- 4 petxugues de pollastre
- 1 mango
- 1 ceba gran
- 1 pebrot vermell
- 3 cullerades de salsa de soja kikkoman
- 3 cullerades d'oli d'oliva
- 3 tasses d'arròs (gra llarg)
- sal i pebre

Preparació (per wok):

Es tallen les petxugues a filets i a tires. Es pela la ceba i es talla a rodantxes. Es neteja el pebrot, se'n treuen les llavors i es talla a tires fines. Es pela el mango i es talla també a tires.

Es bull l'arròs en aigua salada, s'escorre i es deixa reposar.

Es calenta l'oli en un wok, s'afegeix la ceba i el pebrot, i es salten a foc viu durant 2 minuts.

S'afegeixen les tires de pollastre, es barreja amb una cullera de fusta i es deixen coure a foc mig durant uns 5 minuts, remenant de tant en tant. S'incorpora al wok la salsa de soja i el mango i es deixa uns 2 minuts més.

Finalment, es distribueix el saltat als plats, es rectifica de sal i s'esporvoreja amb un xic de pebre. Es serveix acompanyat de l'arròs.

Si no t'agrada el mango, simplement no en posis, tot i que és la gràcia del plat...el pebrot verd també hi queda bé. Una altra opció és barrejar el saltat amb l'arròs a la paella mateix just abans de servir-ho, queda molt bo. Ah! I si no tens wok, cou els ingredients durant més temps (ja que la cocció és més lenta).